A franciák elmondták, mi lehet Putyin célja

Ha igazuk van az semmi jóval nem kecsegtet. 

2022. február 25., 12:26

Szerző:

Párizs szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő célja letörölni Ukrajnát a térképről, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztonságát veszélyezteti az orosz offenzíva.

„A háború totális. Putyin elnök a háborút választotta, a masszív offenzívát, úgy döntött, hogy letörli Ukrajnát a térképről”

– mondta pénteken Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a France Inter francia közrádióban.

„A Donyec-medence csak ürügy volt. Putyin valójában Ukrajna megtörését akarta, és láthatóan a végsőkig folytatni fogja az offenzívát” – tette hozzá. Csütörtök hajnali televíziós beszédében Vlagyimir Putyin azt mondta, Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására és „nácimentesítésére”, s a „junta” megdöntésére, ami egyértelműen a 2019-ben megválasztott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbuktatásának szándékára utal.

„Zelenszkij elnök biztonsága a központi eleme mindannak, ami történik” – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. „Tudunk neki segíteni, ha szükséges. Meghozzuk az intézkedéseket, amelyek szükségesek” – fogalmazott, de azt nem erősítette meg, hogy az ukrán elnök kimenekítését tervezi-e a francia kormány. 

Jean-Yves Le Drian úgy vélte, hogy az orosz offenzíva kiterjedhet Moldovára és Grúziára is.

„Putyin elnök újraírja a történelmet. Birodalmat akar létrehozni hatalma minden eszközével” – hangsúlyozta a külügyminiszter. „Ez egy új helyzet. Nem ugyanaz, mint a hidegháború, mert a hidegháború idején nem volt ténylegesen háború. Az újdonság az, hogy Európa közepén zajlik ez a háború” – tette hozzá. A francia diplomácia vezetője kiemelte, hogy el kell kerülni, hogy az ukrajnai orosz invázió ötletet adjon Kínának Tajvan lerohanására.

„A teljes nyugati világ eltökélt ezen fejlemény elkerülésére” – figyelmeztetett a francia külügyminiszter. „Rendszeresen kimondjuk, hogy számunkra csak egyetlen Kína létezik. De az, hogy megerősítjük, hogy csak egy Kína létezik, nem jelenti azt, hogy engedélyezett a Tajvan elleni agresszió” – mondta Jean-Yves Le Drian.

(Kiemelt képünk: A Sputnik hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök elnököl a kormány tagjaival videokonferencián keresztül tartott megbeszélésen a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2021. december 24-én. Fotó: Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)