A brit sajtó szerint a Jobbik Európa legerősebb nacionalista pártja

Április 12-én az idei Élet menetén Budapesten soha nem látott – több tízezres – hatalmas tömeg vett részt. A holokauszt áldozatainak emlékére tartott rendezvényen beszédet mondott a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder. Este az időközi tapolcai választáson a neonáci Jobbik pártnak először sikerült egyéni jelöltet küldenie a magyar parlamentbe.

2015. április 15., 06:36

Szerző:

A II. világháború alatt mintegy félmillió magyar zsidót deportáltak haláltáborokba és öltek meg a náci német megszállás idején, a magyar hatóságok és a magyar lakosság hatékony asszisztálásával.

A Medián közvélemény-kutató cég nemrégiben készített felmérése szerint Magyarországon a lakosság 25 százaléka erősen antiszemita érzelmeket táplál, a szélsőjobboldali Jobbik párt szimpatizánsai között pedig kétharmados ez az arány.

A riasztóan erősödő antiszemitizmus miatt Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke kötelességének érezte, hogy az idén 13. alkalommal megrendezett Élet menetén személyesen is jelen legyen és beszédet tartson. „Ma a világ Magyarországra tekintve a Jobbikot látja. Egy szélsőséges pártot, amelyik gyűlöletet szít” – mondta.

Ez a párt mára kinőtte magát Európa legerősebb nacionalista pártjává. Egyik tagja a magyar nyilasok által Dunába lőtt zsidókra emlékeztetve a parton felállított cipőemlékműre köpött. Sólyom László köztársasági elnöksége idején, az ablaka alatt megalapították a Magyar Gárda nevű fegyvertelen milíciát, amelynek fekete egyenruhája, masírozása sokakban félelmetes emlékeket ébreszt és riadalmat kelt.

A cigányellenességet felkorbácsoló párt tevékenysége odáig vezetett, hogy 2008-2009-ben sorozatgyilkosságokat követtek el romákkal szemben. A négy elítélt tettes közül az egyik Magyar Gárda-tag volt.

Az elmúlt időszakban Orbán Viktor miniszterelnök kormányzó pártjának népszerűsége hanyatlásnak indult, s egy februári időközi választáson elveszítette a parlamenti kétharmados többségét is. Számtalan új adó bevezetése, közhivatalnokok Amerikából történt kitiltása és korrupciós ügyei miatt a párt támogatóinak száma egyharmaddal csökkent. Ezek a kiábrándult szavazók fordulnak a náci Jobbikhoz, amelyik az utóbbi hónapokban igyekszik más színben feltüntetni magát.

Vona Gábor, a párt 37 éves vezetője új egyenruhába öltözött – kék farmert, fekete zakót, inget és nyakkendőt visel, s újabban elutasítja a szélsőséges nézeteket, próbálja középre húzni a pártot. – Nem vagyok benne biztos, hogy ez sikerülni fog neki – nyilatkozza Krekó Péter, a Political Capital elemzője. – Eddig csak a felszínt változtatta meg, nem a tagságot, nem a tartalmat.

Rig Lajos, aki a Jobbik színeiben indult egyéni jelöltként a vasárnapi időközi parlamenti választáson a nyugat-magyarországi Tapolcán, korábban azzal vádolta a zsidókat, hogy „biológiai fegyverként” használják a cigányokat a magyarok ellen. A választásokat – ha szűken is – de ő nyerte meg. Második lett a kormányzó Fidesz, és messze lemaradva, harmadik helyen végzett a két baloldali párt közös jelöltje.

Vona Gábor pártját a meggyengült kormánypárt kihívójaként, sőt kormányképes alternatívájaként tüntette fel a választási győzelem mámorában.

Az Élet menete napjának estéjén bekerült egy nacionalista, antiszemita párt egyéni jelöltje a magyar parlamentbe. Ismételjük meg Lauder szavait: „Ma a világ Magyarországra tekintve nem az ország nagyszerű kultúráját látja, hanem a Jobbikot. Egy szélsőséges pártot, amelyik gyűlöletet szít.”

Összeállította: Markó Beáta

Keressen minket a

Facebookon is!

Még több olvasnivaló az

Angolosan.huweboldalon.