Závecz Research: Félmillió szavazót vesztett ősz óta a Fidesz

2020. január 25., 11:28

Szerző:

Az év fordulóján a kormánypárt táborának csökkenését és a pártnélküliek arányának növekedését érzékelhettük, az ellenzék összességében nem lett erősebb – írta a Závecz Research Intézet január közepén.

A közvélemény-kutatás legfontosabb megállapításai:

  • a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül a múlt havi 32-ről 29 százalékra szűkült.
  • a Demokratikus Koalíció továbbra is a második legerősebb párt, fél éve 9 százalékos a tábora.
  • a Momentum a múlt év végén 7 százalékos volt, most 6 százaléknyian támogatják.
  • a Jobbik és az MSZP támogatottsága negyed éve változatlan: 6 illetve 5 százalék,
  • az LMP és a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is 2-2 százalékos, s ezúttal a Kétfarkú Kutyapárt is ekkora táborral rendelkezik, a Párbeszéd most is 1 százalékos.
  • a pártnélküliek aránya 34-ről 37 százalékra emelkedett.

Mivel a Fidesztől a gyengébb kötődésű szavazók távoztak, ám a maradók erős elkötelezettségűek, ezért a biztos pártválasztók körében a Fidesz 52 százalékon áll. A Demokratikus Koalíció az aktív szavazók 14 százalékára számíthat, a Momentum 10 százalékukra. A Jobbikot az elkötelezett szavazók 9 százaléka támogatja, az MSZP-t 7 százalék. Az LMP mögé az aktív szavazók 3, a Mi Hazánk Mozgalom mögé 2 százalék sorakozik fel. A Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 1-1 százalékos – foglalta össze a jelentést 24.hu.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.