Még mindig alig tud aludni az izgalomtól az amerikai barlangászt megmentő Zádor Zsófia

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat akcióvezetője azt mondja, sokáig tart, amíg lelkileg fel tudja dolgozni a mentőakció során átélteket.

2023. szeptember 15., 20:59

Szerző:

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, akinek sikerült Törökországban ezer méter mélységben életet mentenie, még mindig nem igazán tud aludni az átélt izgalmak után – vallotta be az M1 Ma este című műsorában.

Sokáig tart, amíg lelkileg fel tudom dolgozni a történteket – jelentette ki Zádor Zsófia orvos, aki civilben is szenvedélyes barlangász. Arra a kérdésre, hogy miért a magyar mentőcsapatot választották a feladatra Hegedűs András, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat akcióvezetője azt válaszolta, hogy azért, mert ők tudtak azonnal reagálni és azonnal kiállítani egy orvoscsoportot, akik minden várakozás nélkül azonnal el tudtak indulni a helyszínre.

Hozzátette, a csapatuk egy önkéntes mentőszervezet, ezért más országok mentőivel szemben, akiknek meg kellett várniuk, amíg a diplomáciai szálakon végigfut az országok közötti felkérés, nekik nem kell engedélyre várniuk. A magyarok előnye volt a függetlenségük, ami miatt időt nyertek és, ahogy Hegedűs András mondta, a bajba jutott érdekében erre az előnyre szükség is volt.

Zádor Zsófia elmondta, hogy látatlanban kellett felkészülnie, de előre azt tartotta a legvalószínűbbnek, hogy gyomorfekély miatt alakult ki az amerikai barlangkutatónál a belsővérzés.

A helyszínre jutás nehézségei között említették, hogy soha nem jártak ebben a barlangban, ezért csak a térkép segítségére támaszkodhattak. Ez alapján kellett azt is felbecsülni, milyen és mennyi felszerelésre lesz szükségük. Ez sok száz méter mászókötelet és még vagy 5-600 féle egyéb eszközt jelent – tette hozzá a mentőszolgálat akcióvezetője.

Mindig van meglepő fordulat is egy olyan helyen, ahová lemenni tíz óra, feljönni még több. Ilyen helyszínen arra kell készülni, hogy hosszabb időt, éjszakákat is lent kell tölteni – magyarázták. A körülményekről azt is hozzátették: ebben a mélységben 3 fok volt a hőmérséklet és hőtartó fóliával takaróztak.

Az orvosnő, bár a betege már egy jól felszerelt török kórházban van, figyelemmel kíséri az állapotát. Elmondta, hogy több nap után kikerült az intenzív osztályról. Megjegyezte, hogy

klinikai körülmények között is bebizonyosodott feltételezése a gyomorfekélyről, amely életveszélyes is lehet.

A kockázat, a kihívás itt a rendkívüli mélység volt – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat tagja beszél a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. szeptember 15-én. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került. MTI/Mónus Márton)