Lesz-e hungarikum az alkoholizmus?

Zacher Gábor szerint Magyarországon csaknem 800 ezer alkoholista él.

2021. november 27., 08:06

Szerző:

Minden harmadik magyar középiskolás heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt, mondta Zacher Gábor toxilógus, amikor a Szétcsúszva program 14–18 évesek körében tartott felmérésről számolt be. Az is kiderült, hogy a tizennyolc évesek több mint 80 százaléka fogyasztott már az életében alkoholt,  –ez többségében olyan mennyiséget jelent, ami jelentős élettani hatással bír, írja az Infostart.

A legnépszerűbb ital egyértelműen a tömegszesz, a fiatalok 40 százaléka ezt fogyasztja ha szórakozni megy. Második helyen a sőr, harmadik helyen pedig a bor zárt a felmérésben. Zacher szerint elgondolkodtató adat a 40 százalék, főleg hozzátéve azt, hogy a fiatalok véleménye szerint legtöbben stresszoldás céljából nyúlnak az alkohol felé. „Szilvesztert például az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók nagyon utálják, akkor nagyon sok lesz akár a sürgősségi osztályokon, akár mentőellátásban a részegek száma” – jegyezte meg.

Zacher Gábor elmondta, már nagyon várja, hogy „mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum.”

„Hiszen a magyar pálinka hungarikum, emelték is az egy főre főzhető pálinkamennyiséget, miközben több mint nyolcszázezer alkoholbeteg van Magyarországon” – mondta Zacher Gábor. Atoxikológus szerint ennek ellenére semmiféle alkoholstratégiája nincs az országnak, sőt a kábítószerstratégia is lassan egy éve már lejárt, és nyoma nincs annak, hogy új országos stratégia készülne.

A szakember végül úgy fogalmazott, többet kellene foglalkozni azokkal a függőségekkel, amelyek sokkal nagyobb társadalmi problémát jelentenek a drogfogyasztásnál, hiszen ez kb. 20 ezer embert jelent összesen. Ellenben ott van 25 ezer orrcseppfüggő, 150 ezer altató- és nyugtatófüggő, 180 ezer hashajtófüggő, 300 ezer szerencsejátékfüggő, 800 ezer alkoholfüggő, és akkor még nem beszéltünk az online világ függéséről, ami millió embert érint – mondta Zacher Gábor.

(Kiemelt képünk illusztráció: Sam Edwards/CAIA IMAGE/SCIENCE P / NEW / Science Photo Library via AFP)