Zacher: nem kötelező oltásra, őszinte kommunikációra lenne szükség

Az ország toxikológusa arról is beszélt Fiala Jánosnak, miért beszélhet ő szabadabban, mint a többi orvos.

2021. október 12., 11:29

Szerző:

A kötelező oltás elrendelése komoly ellenérzéseket váltana ki, ehelyett őszinte kommunikációval kellene elérni a nyájimmunitást – mondta Zacher Gábor a 168 oldalán futó KeljFelJancsi című műsorában. A toxikológus a műsorban elmondta, a korábbi hullámokban hihetetlen erőfeszítéseiknek köszönhetően nagyon jól helytálltak az egészségügyi dolgozók, a negyedik hullám elején pedig egyelőre nincsenek túlzottan leterhelve. A járvány során elrendelt felmondási tilalomról azt mondta, nem került szóba a kollégáival a kérdés, helyette mindenki a rájuk zúduló munkával volt elfoglalva. Egy kollégája azt mondta erről, „most meló van, most nincs pofázás.”

A járvány során a kormány rendeletbe foglalta, hogy az orvosok nem nyilatkozhatnak a médiának, azonban Zacher folyamatosan kommunikálja véleményét. Arról, hogyan teheti ezt meg, Zacher elmondta, számára fontos az igazságot elmondani, következménye pedig azért nincs a nyilatkozatainak, mert vállalkozói szerződéses jogviszonyban dolgozik a hatvani kórházban, nem alkalmazottként. A kórházat pedig nem lehetett elhagyni, ugyanis azt a kormány megtiltotta – tette hozzá.

Zacher elmondta, kritikáit a tapasztalatai alapján fogalmazza meg. A Pesti út idősotthonban történt tavalyi tömeges fertőzéssel kapcsolatban – amelynek vizsgálatában egészségügyi szakértő volt – elmondta, az ügy elsősorban a politikáról szólt, nem a szakmáról. Kijelentését azzal támasztotta alá, hogy a feljelentéseket politikai szereplők tették. Zacher szerint apró hibák voltak az idősotthonban, de az intézmény olyan dologgal álltak szemben, amilyet még senki nem tapasztalt. Véleménye szerint az otthon kiürítése helyett inkább az épület egyik szárnyat kellett volna átalakítani kórházzá és helyben ellátni az idős betegeket.

Zacher Gábor szerint a politikának az lenne a feladata ebben a helyzetben, hogy a felmerülő szakmai igényeket kielégítse, ez nem mindig valósul meg.

Példaként megjegyezte, nehezményezi, hogy a fontos adatokat nem hozzák nyilvánosságra. Például, hogy a kórházban ápoltak közül ki, mennyire van beoltva. Ez azért is fontos lenne, hogy meggyőzze az embereket az oltásról, hiszen 3 millió ember még nincs beoltva. Más országból származó adatokból pedig tisztán kivehető, hogy kevésbé betegednek meg az oltottak. Ennek meggyőző ereje lehetne a szkeptikusok körében, jegyezte meg. Az első hullám során, Kásler Miklós Emmi-miniszter által elrendelt kórházi kiürítések kapcsán megjegyezte, már látszik ennek a hatása az összetorolódott műtétek számában, és a várólisták is növekedésében. „Amikor felszabadul a kapacitás, újból nagy megterhelés éri majd a kórházakat, mert a műtéteket be kell pótolni” – zárta.

A teljes beszélgetést itt lehet visszanézni:

(Fiala János élő műsora minden hétköznap 6 óra 51 perctől online látható és hallható a 168 weboldalán, Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján. A műsorhoz – és Fiala Jánoshoz – az adás alatt önök is hozzászólhatnak a 06 1 700 1242-es telefonszámon, vagy írhatnak neki a dr.fialajanos@gmail.com email címre. Kiemelt képünk: Bruzák Noémi/MTI)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.