Wachsler Tamás szerint Nagy Imre szobra jó helyre került, kifejezetten jót tett neki, hogy a „szűk” Vértanúk teréről áthelyezték a Jászai Mari térre

2019. november 11., 11:56

Szerző:

A Nagy Imre-szobornak kifejezetten jót tett, hogy áthelyezték a „szűk” Vértanúk teréről a Jászai Mari térre – osztotta meg a Népszavával magánvéleményét a fideszes Wachsler Tamás, a Kossuth tér átépítéséért felelős Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Az alkotás szerinte

„tágas, azt érvényesülni engedő térbe” került.

A mártír miniszterelnök szobrát civil szervezetek, ellenzéki pártok és az alkotó, Varga Tamás tiltakozása ellenére 2018 decemberében vitték el a Vértanúk teréről pirkadat előtt, hogy a lehető legkevesebb ember legyen szemtanúja az aktusnak.

 

Új helyén, a Jászai Mari téren avatóünnepség nélkül állították fel. A Vértanúk terén közben rekonstruálták azt a háború után lerombolt emlékművet, amelyet a Horthy-korszakban emeltek a jobboldalon a vörösterrorként áldozatainak tiszteletére. A szoborkompozíciót október végén – egyházi vezetők közreműködésével – Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök leplezte le.

Wachsler Tamás határozottan elégedett az eredménnyel. „A Nemzeti Vértanúk Emlékműve újraállításával évtizedes adósságot törlesztettünk” – nyugtázta. Szerinte „mind a Vértanúk tere, mind a Jászai Mari tér lényegesen kulturáltabb, nagyvonalúbb és rendezettebb – szebb –, mint a beruházás megkezdése előtt volt”. Összegzésként Wachsler közölte:

„a beruházással mindenki jól járt”.

Remekül érvényesül
Fotó: Simon Márk

A vörösterroros szobor felállítását egyébként a parlament csak közvetve hagyta jóvá.

A „Nemzeti Vértanúk Emlékművére felhelyezendő szobrok elkészítésére vonatkozó munkákra” az Országgyűlés Hivatala 123 millió 190 ezer forintról szerződött. A „Nagy Imrét ábrázoló szoborkompozíció – és hozzá tartozó installációs és architekturális elemek – részleges átalakítása, restaurálása és újbóli felállítására 62 millió 947 ezer 550 forintot biztosítottak. A Vértanúk terének átépítése 2,7 milliárd forintba került – összegzett a lap.