Volt várgondnokot nevezett ki kormánybiztossá Orbán Viktor

A Gyutai Csaba vezetésével működő várgondnokságnál súlyos szabálytalanságokat tárt fel egy titkos átvilágítás néhány éve.

2021. július 15., 07:25

Szerző:

A Magyar Közlönyben szerdán jelent meg a határozat, amely szerint Gyutai Csaba, korábbi várgondnokot kormánybiztossá nevezték ki, feladata az építőanyag-hiányt enyhíteni és az elszállt építőipari árakat megfékezni. A csütörtöki hvg.hu arról ír, hogy az új kormánybiztos eddig is szép karriert futott be. 2010 és 2014 között Zalaegerszeg fideszes polgármestere volt, az utóbbi időkben pedig az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója, de Zalaegerszegen kívül igazán ismert akkor lett, amikor a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-t és a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezette.

2017-ben a Miniszterelnökség egy titkos átvilágítást készíttetett, ebből pedig az derült ki, hogy a budai Vár és a Várkert Bazár környékén a vizsgálatot megelőző években sok szabálytalanság történt. Az átvilágítás szerint rendetlenek voltak a közbeszerzések, hibás volt az uniós támogatások lehívása, törvénytelen volt a HR, és rengeteg volt a pénzügyi szabálytalanság is, a közhasznú társaságok számukra előnytelen üzleteket kötöttek, amelyekkel sokszor éppen a saját vezetőik jártak jól.

A hvg.hu úgy tudja, hogy Gyutai Csaba a jelentés szerint úgy költözött be a Várgondnokság Kft. lakásába, hogy két és fél évig sem bérleti díjat, sem rezsit nem fizetett, de azért a beköltözés előtt egy 5 milliós felújítást végeztetett el. 2018-ban már nem ő vezette a várbeli beruházásokat megrendelő céget, most viszont újabb megbízást kapott a kormánytól.

(Kiemelt kép: Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója a Magyarország kincsei – épített örökségünk című fotókiállításon a budapesti Várkert Bazár rendezvénytermében, 2018. augusztus 28-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)