Vádat emeltek a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazások miatt

2019. november 22., 15:18

Szerző:

Közfeladatot ellátó személy által elkövetett bántalmazás bűntette miatt emelt vádat a Baranya megyében található Mozsgó szociális otthonának lakóit bántalmazó két emberrel szemben a Szigetvári Járási Ügyészség – közölte a Baranya megyei főügyész pénteken az MTI-vel. A vádemelés az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) feljelentése alapján történt.

  • Varga-Koritár György azt írta, a vádlottak az intézményben ápolói-gondozói feladatokat láttak el. Egyikük tavaly januárban bántalmazott két gondozottat, miután az esti lefekvés során az egyik gondozott nem találta a felsőruházatát, a gondozó kiabálni kezdett vele, majd több alkalommal arcon ütötte. Egy másik gondozottat fürdetni vitt a vádlott, melynek során törölközővel és egy műanyag flakonnal többször megütötte.
  • Az ügy másik vádlottja szintén tavaly januárban fürdetett egy gondozottat, aki fogyatékossága miatt a vádlott felszólításainak nem tett eleget. Ekkor a gondozónő dühösen kiabálni kezdett az ápolttal és több alkalommal megütötte.

– A vádlottak cselekménye a közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

– tette hozzá közleményében a főügyész.

Az ügy előzménye, hogy korábban bejelentés érkezett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezethez még 2018 tavaszán, hogy bántalmazzák a mozsgói otthon lakóit, és ezt videofelvétel is bizonyítja. Az üggyel kapcsolatban 2018 augusztusában az ombudsmani hivatal is helyszíni vizsgálatot folytatott, jelentését idén április 4-én hozta nyilvánosságra.

Az ombudsman munkatársai a helyszíni szemlén felismerték a felvételeken szereplő helyiségeket, ahol a bántalmazások történhettek, de az abban résztvevőket nem. Vagyis a vizsgálat igazolta a bántalmazás tényét, de nyomozati jogkör hiányban azt nem tudták bizonyítani. Ezért Székely László alapjogi biztos arra kérte az intézmény vezetőjét, hogy vizsgálja ki a történteket.

Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára április 17-én újságíróknak arról beszélt, hogy súlyos bántalmazás történhetett a mozsgói otthonban. Kijelentését arra alapozta, hogy eljutott hozzá három videofelvétel, amelyen jól látszik, hogy az intézmény két dolgozója bántalmazza az ellátottakat.

Az Emmi közleménye szerint az államtitkár korábban azt közölte, hogy az Emmi április 14-én rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A feljelentést követő napon a mozsgói intézmény vezetője email-ben megkapta a felvételeket az ombudsmani hivataltól, amelyet továbbküldött az államtitkárnak.

Fotó: RTL Klub

 

A minisztériumi tájékoztató arra nem tért ki, hogy Fülöp Attila először azt jelentette be, hogy megalapozatlanok az otthont érintő állítások, és a TASZ kapcsán sorosista szervezetet emlegetett az államtitkár. Pár nappal később újabb sajtótájékoztatón jelentette be, hogy eljutottak hozzá a felvételek, és elismerte, hogy súlyos bántalmazás történhetett Mozsgón.

A Szigetvári Rendőrkapitányság áprilisban indított nyomozást a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában történt bántalmazással kapcsolatban.

A mozsgói otthon 1960 óta működik, az intézményben 133 közepesen súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos él, ellátásukról 57 dolgozó gondoskodik. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.