Kötelező adatszolgáltatás: haladékot kaphatnak a kisebb vendéglátó helyek

Egyelőre csak az évi száz millió forint nettó árbevétel fölötti vendéglátóipari egységek számára lenne kötelező az adatszolgáltatás.

2023. május 24., 15:56

Szerző:

Új javaslattal lazítana a Magyar Turisztikai Ügynökség a terv szerint július 1-én életbe lépő valós idejű vendéglátósok számára kötelező adatszolgáltatás feltételein, az említett időponttól csak az évi száz millió nettó árbevétel fölött teljesítő vállalatok számára tennék kötelezővé – írja a Magyar Hang. Az ennél kevesebb bevételt termelő vendéglátóhelyeknek csak január 1-től kell megtenniük ugyanezt. Az ennél is kisebb, tizenkét millió alatti nettó árbevétellel rendelkezők teljesen mentesülnének ez alól.

Nem rég kapott szárnyra a hír, hogy július 1-től minden vendéglátóipari egységnek kötelező lesz valós idejű adatot szolgáltatnia a Magyar Turisztikai Ügynökség számára, amellyel első sorban a fejlesztési lehetőségek letapogatását szeretnék lehetővé tenni, de nem titkolt célja a szektor kifehérítése sem. Ugyanakkor a valós idejű adatszolgáltatás rendegeteg kérdést vetett fel a vendéglátósokban, kiváltképp a kisebb, alacsony létszámú személyzetet alkalmazó helyek működését nehezítené meg.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTI | Mónus Márton.)