Végre pont kerülhet a szigetszentmiklósi olajszennyezés-ügyére

Megkezdődött a védett növények visszatelepítése Szigetszentmiklósnál, az olajszennyeződéssel károsított területen.

2021. október 16., 10:39

Szerző:

Megkezdődött a védett növények visszatelepítése a Ráckevei (Soroksári) -Duna-ágon Szigetszentmiklósnál, a korábban olajszennyeződéssel károsított területen – közölte pénteken a Turista Természetjáró Magazin. Tavaly decemberben az utóbbi évtizedek legsúlyosabb olajszennyezése történt, ahol minimum 1200-1600 tő növény pusztult el. 

„2020. decemberében példátlan környezetkárosítás történt Szigetszentmiklóson: ismeretlenek hatalmas mennyiségű olajszerű anyagot engedtek a Ráckevei-(Soroksári-)Duna-ágba vezető csatornába. A vízügy szakemberei hónapokon át megfeszített tempóban dolgoztak a természeti környezet megmentésén és a lehetséges helyreállításon” – olvashatjuk az Országos Vízügyi Főigazgatóság Facebook-posztjában, amit még áprilisban tettek közzé a katasztrófára emlékezve.

A szennyezés egy Natura 2000 és egyben ex lege természetvédelmi oltalom alatt álló lápterület különleges élőhelyét, az úszólápot is sújtotta. A szennyezés és a kármentesítés következtében körülbelül 400 négyzetméternyi, részben tőzegpáfrányos folt semmisült meg, ami minimálisan 1200-1600 tő növény elpusztulását jelentette

A terület kármentesítését tavasszal fejezte be a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, októberben pedig már a védett növények visszatelepítése is megkezdődött. A helyreállítás során eltávolították az olajszennyezést a mederből és visszabontották a nagygépes munkálatokhoz szükséges bejáró út töltését is. Az esetleges szennyezések megakadályozása érdekében pedig terelő gátakat is létesítettek.

A kármentesítési munkálatok után most a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megkezdheti a védett és lassan terjedő vízi növényfajok visszatelepítését. A munkálatokkal a lehető leggyorsabb biológiai regenerációt szeretnék elérni és csak olyan faj telepítésére kértek engedélyt, amely dokumentáltan jelen volt a területen a szennyezés megtörténtekor is, illetve a károsodott terület mellől, az állományok veszélyeztetése nélkül, begyűjthető. Ennek köszönhetően a tőzegpáfrány, a lápi csalán és a mocsári nőszirom is visszakerülhet a területre – írja a Turista. 

 

(Kiemelt kép: 2021.08.12. Olajfoltot látnak az oroszországi Anapa üdülővárostól 18 kilométerre fekvő Bolsoj Utrisz település delfináriumának közelében. Az olajszennyezést augusztus 7-én regisztrálták, amikor a Kaszpi-tengeri csővezeték konzorcium egyik rakodóberendezéséből olaj szivárgott a Minerva Symphony görög olajszállító tartályhajóra. Fotó: Vitalij Timkiv / Szputnyik / Szputnyik via AFP. A kép csak illusztráció.)