Végre ismét találtak valamit, ami Gyurcsány miatt van

A Gyurcsány-korszak "újabb terhes örökségének" tartja a kormányszóvivői iroda az Európai Bíróság azon határozatát, amely kimondta, hogy 2007-ben nem volt minden esetben megfelelő a schengeni támogatás felhasználása.

2012. július 13., 22:41

Szerző:

Az Európai Unió elsőfokú bírósága szerdán tudatta, hogy végzésével elutasította azt a magyar keresetet, amely megtámadta az Európai Bizottság Magyarországot elmarasztaló határozatát - írja a

hirado.hu.

Az EU-csatlakozás után Magyarország nagy összegű támogatást kapott az uniótól a határok hatékony ellenőrzésének finanszírozására. A támogatás az unió "külső", azaz nem EU-tagországoktól elválasztó határain fekvő határátkelők infrastruktúrájának fejlesztésére, a határellenőrzéshez kapcsolódó felszerelések beszerzésére, a határőrök képzésére, valamint a logisztikai és működési költségekre volt felhasználható.

A támogatási program lejárta után az Európai Bizottság elkészítette zárójelentését, amelyben azt állapította meg, hogy a támogatást Magyarország olyan kiadások finanszírozására is igénybe vette, amelyeknek nem vagy csak részben volt célja a határellenőrzés. A brüsszeli bizottság ezért több millió euró összegű, szerinte jogosulatlanul felhasznált támogatás visszafizetését követeli.

A kormányszóvivői iroda közleményében azt írta, hogy a korábbiakhoz hasonlóan - mint például a tűzoltók elmaradt pótléka, az áfavisszatartás és a kórházak adósságállománya a mostani ügy megint az előző kormány felelőtlen politikájának hagyatéka, amelyet a jelenlegi kabinetnek kell megoldania.

"Már 2007-ben botrányt kavart a Gyurcsány-kormány azzal, hogy a schengeni támogatásból határ-ellenőrzési eszközök helyett vízágyúkat vett" - idézte fel a szóvivői iroda, hozzátéve, hogy időközben kiderült, a szocialisták számos más esetben sem az uniós céloknak megfelelően használták fel az EU-s támogatást, és e hibáik miatt megint másoknak kell fizetniük.