Váratlanul áthelyezték a menekülteket befogadó körmendi papot

2017. november 24., 08:59

Szerző:

Németh Zoltán már nem Körmenden szolgál, hanem Celldömölkön – tudta meg a Szemlélek blog. A vallásos lap felidézte: a katolikus pap volt az, aki befogadta a körmendi plébániára az emberségesnek nem mondható körülmények között táboroztatott menedékkérőket – köztük keresztényeket is. A történetnek országos sajtóvisszhangja lett, ami érthetően kellemetlenséget jelentett azoknak, akik nem szerették volna, ha napvilágra kerül az ottani valós helyzet. Mi több, még a helyi hívek egy része is lesorosbérencezte a plébánost, aki alázattal viselte a rágalmakat – fogalmazott a Szemlélek.

Vélhetően már az is gond, ha valaki követi Ferenc pápa hitelveit

Magát az áthelyezést ugyan nem kommentálta az erről döntő szombathelyi megyéspüspök, ám mint arra a blog utal, pasztorális okokból nem így szoktak papokat egyik helyről a másikra áthelyezni. Székely János ugyanis rögtön azután helyeztette át a Körmenden tíz éve szolgáló Némethet Celldömölkre, hogy kinevezték. A vadonatúj szombathelyi megyéspüspök állítólag rögtön az első napján döntött.

Áthelyezni szoktak papokat, ám azt általában hónapos, féléves előkészítés előzi meg, hiszen a papnak fel kell készítenie közösségét a távozására. És az sem szokás egy újonnan kinevezett megyéspüspöktől, hogy első intézkedéseként tesz ilyet, hiszen fontos felmérnie, hogy az adott megyében, ki, hogyan szolgálja a közösséget.

A Szemlélek megkereste Németh Zoltánt, hogy kommentálja az ügyet: „Annyit mondott, hogy 10 évig szolgált Körmenden, így akár időszerűnek is nevezhető a váltás, örömmel szervezi a lelki életet Celldömölkön. Azt ő is jelezte, hogy egyértelműen beszédesek áthelyezésének körülményei”

A Szemlélek emlékeztett arra, hogy ilyen hirtelen áthelyezések a kádárista időkben fordultak elő a békepapság intézményeként. Békepapoknak nevezték azokat az egyháziakat, akik azért, hogy az állam „békén hagyja” őket, bizonyos szolgálatokat megtettek a hatalom kedvéért, így pl. áthelyeztek papokat, mert tartottak attól, hogy adott esetben a hatalommal kritikus pap a közösségére is hatással lesz.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.