Van tanú, látlelet és több áldozat is, de még két évig nyomozhatnak a szexuális zaklatás miatt feljelentett tyukodi polgármester ügyében

2018. október 31., 15:50

Szerző: Bíró Veronika

Akár három évig is tarthat a nyomozás Tyukod polgármestere, Czibere József ügyében. Egy évvel a nyomozás kezdete után, idén június 14-én rabosították a település vezetőjét, akit aznap gyanúsítottként ki is hallgatott a rendőrség szeméremsértés vétsége és könnyű testi sértés vétségének megalapozott gyanúja miatt. Az új büntetőeljárási törvény szerint a nyomozást a gyanúsítotti kihallgatástól számított két éven belül be kell fejezni, tehát jelen ügyben a nyomozás végső határideje 2020. június 14. napja – válaszolta érdeklődésünkre Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője.

A tyukodi anyakönyvvezető, Németh-Kiss Pálma 2017. június elején jelentette fel a polgármestert. Az asszony állítása szerint 2017. május 10-én Czibere bement hozzá az irodába, beszorította a sarokba, és fogdosni kezdte a mellét és a fenekét is. Védekezés közben megsérült a karja, mert a férfi a nő jobb alkarját olyan erővel szorította, hogy 8 napon belül gyógyuló sérülést okozott. Németh-Kiss a feljelentésben azt is elmondta, hogy nem ez volt az egyetlen alkalom, a polgármester rendszeresen zaklatta őt.

Czibere József
Fotó: Facebook

A Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrse folytatta le illetékességből a nyomozást, amelyet 2018. február 16-án szüntettek meg. Annak ellenére, hogy tanú, orvosi látlelet és további áldozatok is alátámasztották a nő által elmondottakat. A nyolc hónapos nyomozás alatt Czibere Józsefet az ellene folyó eljárásban csak tanúként hallgatták ki. A sértett panaszt tett emiatt, aminek a főügyészség helyt adott, és elrendelte a nyomozás folytatását.

A főügyészség áprilisi határozata azt is kimondta, hogy a nyomozás adatai szerint Czibere szeméremsértés vétségét és könnyű testi sértés vétségét megvalósította, az viszont nem volt tisztázva, hogy a szexuális kényszerítés alap-, vagy annál súlyosabb, minősítette esete is megállapítható lenne.

Németh-Kiss a nyomozás megszüntetése után tett panaszában kizárási indítványt jelentett be a Csengeri Rendőrőrssel szemben, ezután az ügy ezután átkerült a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságra. Itt hallgatták ki gyanúsítottként idén júniusban – a nyomozás során először – Czibere Józsefet.