Vajon összejön-e a többség? Megvan a ma esti gigatüntetés útvonala, a rendőrség a Lánchíd lezárását sejtheti, hatalmas a készültség

Nemcsak a szervezők cáfolják a kormánypropagandát és készülnek egy minden korábbinál hatalmasabb, békés tömeget összehozni, de a rendőrség is nagy erőkkel vonult ki: hídlezárásra számíthatnak. Hamarosan kezdődik a Mi vagyunk a többség demonstrációja.

2018. április 14., 15:41

Szerző:

A Mi vagyunk a többség Facebook-oldalán közzétették a szombatra meghirdetett ellenzéki tüntetés pontos útvonalát, erről térképet is mellékeltek.

A gyülekezést 17.30-ra hirdették meg az Operához, innen vonul majd a tömeg az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át a Kossuth Lajos térre, az Országházhoz.

A tüntetést a 168 Óra folyamatosan közvetíti majd.

Az útvonal tehát:

Fontos tudnivaló, hogy szombat délután és kora este a kormányellenes tüntetés miatt lezárják az utat az Andrássy úton az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között, a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Alkotmány utcában és a Kossuth Lajos tér környékén.

Már írtunk arról, hogy hatalmas a készültség, nemcsak komoly rendőri erőt rendeltek a fővárosba, de lezárták a tüntetés teljes útvonala feletti légteret, így a sajtó és a szervezők drónvideót sem készíthetnek. A rendőrség „megelőző jelleggel” a Belvárosban, döntően a Kossuth téren és környékén a legmodernebb térfigyelő kamerákat helyezett ki, amelyek arc-, testalkat- és hangfelismerő rendszerekkel rendelkeznek.

 

A már most a helyszínen lévő tudósítónk szerint nemcsak a rakpart környékét, hanem a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolót is kiürítettek a rendőrök, így vélelmezhető, hogy

a hatóságok arra számítanak, hogy a Kossuth téri tüntetés után a tiltakozók esetleg a Lánchíd lezárására készülnek.

Mindent kiürítettek a Lánchíd környékén a kormányellenes tüntetés
Fotó: Kökényesi Gábor

A kormánypropaganda a megmozdulást erőszakosként igyekszik beállítani, de az egyik szervező, Gulyás Balázs az ATV-ben arról beszélt, hogy semmi nem igaz ezekből az állításokból. Kategorikusan cáfolta azokat a teóriákat, miszerint „a szombat estére meghirdetett tüntetésen szélsőbaloldali anarchista csoportosulások, és a Soros hálózat válogatott katonái a 2017-ben rendezett hamburgi G20 csúcstalálkozó elleni tiltakozás mintájára akarják lángba borítani a fővárost”.

Hangsúlyozta, hogy békés rendezvényt akarnak tartani, ezért a rendőrséget is arra kérik, hogy lépjenek fel a randalírozókkal szemben. Azt is kérte:

„mindenki öltözzön fel szépen, mert lesznek rendőrségi kamerák. Kerüljünk be szép ruhában a történelembe”

A tüntetés okaiként, azok között is fő problémaként azt említette, hogy kétharmadról beszélnek, miközben a Fidesz kevesebb szavazatot kapott, mint a vesztesek, vagyis a mostani választási törvény egy 48 százalékos kisebbségnek túlhatalmat, alkotmányozó többséget ad.

Mi vagyunk a többség! - Tüntetés a demokráciáért

VIDÉKI és KÜLFÖLDI tüntetések, TELEKOCSI szervezés a poszt alján. A tüntetést bejelentettük. Ez a hivatalos oldalunk, ahol gyakrabban frissülünk:...

Gulyás emlékeztetett, hogy a Kúria szerint is visszaélt a joggal a kormány, amikor a Fideszt segítette hirdetésekkel. Emellett szeretnék, hogy vizsgáljanak ki az illetékesek minden olyan esetet, ahol felmerül a gyanú a választási csalásra. Gulyás elárulta: azt tervezik, hogy nyomást gyakorolnak a kormányra, vagyis nem hagyják abba a tüntetést.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum is részvételre buzdítja szimpatizánsait, de pártok képviselői nem szólalnak fel a rendezvényen. A Facebookon egyébként kimagaslónak számít a visszajelzések mértéke: 38 ezren jelezték, hogy ott lesznek a tüntetésen, és 85 ezren jelezték érdeklődésüket. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.