Vádlott lett a segíteni akaró pilótából

A pilóta nem tudott jó döntést hozni.

2022. január 7., 10:12

Szerző:

A fán landoló Oroszi Zsolt siklóernyős még ma is élne, ha a honvédség a józan észre hallgatva hátrébb lép, és nem csinál presztízskérdést a Mi-8-as helikopteres mentésből - írja az atv.hu.

Mint ismert, tavalyelőtt nyáron a fán landoló siklóernyős pilóta biztonságban várta a mentésére siető alpinista barátját, azonban valahol valakik úgy döntöttek, inkább a honvédség Mi-8-as helikoptere végezze el a feladatot.

Az atv.hu információja szerint a katonai helikopter pilótája észlelte és többször is jelezte a rádión, hogy a rotor szele túl erős, veszélyezteti a fán kapaszkodó férfit. Mindannyiszor azt az utasítást kapta, hogy végezze el a mentést. A helyzet azért érdekes, mert a pilóta nem tudott jó döntést hozni. Ugyanis, ha megtagadja a parancsot, azért, ha pedig végrehajtja, akkor meg azért találja magát a katonai bíróságon.

A lap úgy tudja, a helikopter fedélzetén a pilótán kívül két ejtőernyős – közülük az egyik alpinista végzettséggel rendelkezett - és tűzoltó is ült. Az egyik ejtőernyős kérdezte tőlük, menni fog-e a mentés, azt válaszolták neki, hogy meg tudják oldani. Amikor felért a helikopter a tűzoltókkal a tisztásra, az alpinista ki akart szállni, de valaki szólt neki, hogy maradjon a gépen, mert nem kérik a segítségét.

A végeredmény ismert: a helikopter forgószárnya akkora szelet kavart, hogy a környéken parkoló motorokat felborította, majd kettétörte az ágat, amin Zsolt ült. A férfi 20 métert zuhant a mélybe. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy egy hónappal később, augusztus 10-én a kórházban meghalt.

(Kiemelt kép: Oroszi Zsolt emlékoldal)

Tűz volt egy maglódi áruházban csütörtök este, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy több mint ötszáz embernek kellett elhagynia az épületet. Az MTI úgy tudja, hogy a tűz az Auchan-áruházban keletkezett.