Vádat emeltek két ellenzéki tüntető ellen garázdaság és rongálás miatt

2019. május 2., 12:02

Szerző:

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség két személy ellen emelt vádat garázdaság és rongálás miatt. Mindketten, egy 37 éves nő és egy 38 éves férfi, belvárosi tüntetéseken vettek részt – írja az ügyészség.

A vádirat szerint a nő 2017. április 12-én este a Kossuth téren tartott demonstráción vett részt.

Festékkel beszennyezte az Országházzal szemben található országzászló rúdját, valamint filctollal összefirkálta.

Ezzel 50 ezer forintot el nem érő kárt okozott.

A másik vádirat szerint a férfi 2018. december 13-án hajnalban a Szabadság téren tartózkodott, amikor a rendőrség megkezdte a tér kiürítését.

Az ittas férfi a tér és az Október 6. utca sarkán található virágládákat – hangos káromkodás közepette – felborította, megrongálta, majd a Szabadság téren lévő karácsonyfa égősorát letépte.

A férfi által okozott kár az 50 ezer forintot nem érte el.

Fotó: Merész Márton

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a nő ellen rongálás vétsége, a férfi – mint többszörös visszaeső ellen – garázdaság vétsége miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a nővel szemben a tárgyalást mellőzve hozzon büntetővégzést.

Decemberben egy 31 éves soproni férfit hasonló ügyben 312 óra fizikai közmunkára ítélt a bíróság. A vádak szerint a rabszolgatörvény elfogadása miatt kirobbant fővárosi tüntetések egyikén ő is lefújta festékkel a zászlórudat.