Vádat emeltek az újságíró ellen, mert leleplezte, hogyan hamisított hírt az MTVA

2018. október 31., 10:06

Szerző:

– Ma reggel az egyik kormányzati propagandalapból tudtam meg, hogy az ügyészség vádat emelt ellenem – írta nyilvános Facebook-bejegyzésében Dezső András. Az Index újságírója azt tudta, hogy indult egy büntetőeljárás ellene még a nyáron, amiért tavasszal megírta, hogy Svédországban többször elítéltek egy magyar nőt, aki később a választási kampányban azt állította a magyar állami média egy riportjában, hogy a – nyilván a migráció miatt – romló svéd közbiztonság miatt költözött haza Magyarországra.

– Ezután indult eljárás ellenem, különlegesen személyes adattal való visszaélés miatt. Ami röhej, hogy a BRFK Csúcstechnológiai Bűnözés elleni osztály (vagy alosztály) nyomozott, ott is hallgattak ki. Panasszal éltem, azt az ügyészség visszautasította. Most pedig ezek szerint vádat emeltek, bár erről még nem kaptam hivatalos értesítést – írta Dezső, aki néhány perccel később azt is hozzátette, a propagandalap cikkét végigolvasva kiderült számára: „A kerületi ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozzon büntető végzést.”

Magyarán úgy ítéltetnék el személyes adattal való visszaélés miatt az újságírót, hogy elő sem adhatná érveit, például azt, hogy az érintett nő maga vállalta a közszereplést, amikor a közmédiában hazudozott.

Mi is beszámoltunk róla, hogy hétrendbeli rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el Svédországban azt a nőt, aki a közmédiában azt állította, azért jött vissza Svédországból, mert ott nagyon rossz a közbiztonság. Az Index birtokába került hatósági iratok szerint a nő az anyjával lakott Båstadban és több mint hétszázezer forintnyi koronát kellett fizetnie a sértetteknek.

És talán éppen ez volt a legkínosabb Orbán-kormány médiájának. Az Index által bemutatott iratok szerint a nő csak Båstadban élt Svédországon belül, ezzel szemben a magyar közszolgálati televízió úgy mutatta be, mint aki Stockholmban dolgozott. A nő állította is, hogy Stockholmban dolgozott orvostanhallgatóként, ahol nem lehet már a metrón utazni, mert szexuálisan zaklatják a nőket a bevándorló suhancok. Azt is mondta, sok svéd nem kap munkát, mert azt inkább a bevándorlóknak adják, kollégáinak nyolcvan százaléka muszlim. Hozzátette, sok kolléganője azért hagyja ott a munkát, mert a kórházban a muszlimok szexuálisan molesztálták őket. A nő szerint ezek a dolgok csak helyben derülnek ki, nem jut ki az információ külföldre, mert „lecsendesítik”. Pár perccel később már azt állította, hogy szomorú, hogy az atrocitások nagy részét nem közli a helyi média.