Uniós tényfeltárók nyomozhatnak hamarosan Magyarországon a Sargentini-jelentés miatt

Orbán Viktor most örülhet, hiszen a Sargentini-jelentés megszavazása előtt azt sérelmezte, hogy az EP-képviselők „megfelelő tényfeltárás nélkül” döntöttek.

2021. július 1., 19:31

Szerző:

Amennyiben jóváhagyja az Európai Parlament és a járványhelyzet is megengedi, akkor az EP állampolgári jogi bizottságának küldöttsége Magyarországra jön szeptember 29-e és október 1-e között, írja a Népszava. A látogatás célja, hogy feltárja mit történt a Judith Sargentini EP-képviselő és szerzőtársai által készített jelentés elfogadása óta eltelt három évben a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető szabadságjogok érvényesülése terén. 

A delegációt a testület magyar ügyekkel foglalkozó tagja, a francia Zöldpárt politikusa, Gwendoline Debos-Corfield vezetné. A tényfeltáró csoport rajta kívül még különböző politikai pártok képviselőiből fog állni. A tényfeltárók tavaly tavasszal terveztek Magyarországra látogatni, de a járvány közbeszólt, valamint július elejéig jóvá kell hagynia az EP-elnökökből és frakcióvezetőkből álló Elnökök Konferenciájának is. 

Az EP a 2018 szeptemberében elfogadott Sargentini-jelentéssel

felkérte az EU Tanácsot, indítson eljárást arról, hogy Magyarországon súlyosan sérülnek-e az unió szerződésekbe foglalt alapvető értékei.

Az úgynevezett hetes cikkely folyamata azonnal elkezdődött, a kormányok képviselői azóta tartottak néhány találkozót és három meghallgatást, de egyelőre nem tudták megállapítani, valóban súlyos támadások érik-e a jogállamiságot és a demokráciát Magyarországon.

A tényfeltáró küldöttség látogatását bizonyára üdvözölni fogja Orbán Viktor, aki a Sargentini-jelentésről rendezett EP-vitában azzal vádolta a szerzőket, hogy alapvető tényekkel sincsenek tisztában, mert „elmulasztottak hivatalos delegációt küldeni Magyarországra”. A miniszterelnök akkor a szavazásra készülő parlament felé fordulva kijelentette: „Önök megfelelő tényfeltárás nélkül fognak dönteni.” Azt nem említette meg a szavazás előtti vitán, hogy a Sargentiniék által tervezett látogatást a fideszes Gál Kinga ellenszavazata akadályozta meg.

 

(Kiemelt kép: Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2). Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI)

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.