06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Ungár Péter: Orbán Viktor Magyarországán büntetik az ellenzéki vezetésű városok lakóit

Az LMP-s képviselő kormányváltás esetén kompenzációt ígér azoknak a városoknak, amelyek az orbáni elvonások és a járvány miatt jelentős bevételkiesést szenvedtek el.

2021. május 8., 13:48

Szerző:

Szombathelyről jelentkezett be egy videóposztban Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő. A videóban egyebek mellett azt mondta: Orbán szerint többet érdemel, aki kormánypárti városban él, mint aki ellenzékiben.

Ungár Péter példaként említette, hogy Ausztria rengeteg pénzt adott az önkormányzatoknak egyszeri támogatásként, mert pontosan tudják, hogy a koronavírus-járvány hatásainak csökkentésében az önkormányzatok a legfontosabb szövetségesei a kormánynak. Ezzel szemben Orbán Viktor elvett az önkormányzatoktól: részben elvette a gépjármű-adót, az iparűzési adó felét, megnövelte a szolidaritási adót, és az ingyenes parkolással is bevételkiesést okozott – sorolta.

A képviselő felidézte, hogy decemberben a bevételkiesések egy részét, 1,38 milliárd forintot kompenzálta a miniszterelnök, „de csak a fideszes önkormányzatoknak: Zalaegerszegnek, Székesfehérvárnak, Győrnek, de például Szombathelynek vagy egyéb ellenzéki városoknak nem”.

Ungár azt mondta, a több hónapos teljesen abszurd egyeztetési folyamat után látszik, hogy az ellenzéki városok nagyon keveset kapnak vissza az elvett forrásokból. A kormánypárti városok jól jártak, az ellenzékiek nem.

Az ellenzéki képviselő azt ígérte, hogy 2022 után kompenzálni fogják azokat a városokat, amelyek bevételikiesést szenvedtek el a koronavírus-járvány miatt, és amelyek szolgáltatási színvonala csökkent a kormányzati elvonások miatt.

(Kiemelt kép: Ungár Péter videóbejeletkezése Szombathelyről 2021 május 8-án. Forrás: Ungár Péter | Facebook)