Újdonsült helyettes államtitkár kedvese nyert szakértőként 480 milliót az Emmitől

2018. április 7., 21:09

Szerző:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tavaly augusztusban lezárt óriási közbeszerzését egy olyan hármas konzorcium nyerte meg, amelynek tagja bizonyos szempontból kakukktojásnak tekinthető – írja az Index. A 480 millió forintos pályázat szakértői tanácsadásról és szolgáltatásnyújtásról szólt, a tanácsokat uniós pénzek kiosztásához várták.

Az egyik cég az Ész-Ker, amely fontos szerepet töltött be az Elios Zrt. korrupciógyanús milliárdjainak behúzásánál, és több ponton kötődik Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez. A másik a Provital, ami korábban szintén korrupciógyanúba keveredett, és a cikk szerint a fideszes közbeszerzési piac korábbi koronázatlan királya, illetve Mészáros Lőrinchez köthető.

A harmadik nyertes a 2015-ben alapított Csendes Consulting, egy egykor 12 fős cég, ami hamar kilőtt a magyar közbeszerzési piacon, de az árbevétele sose érte el 400 millió forintos határt. Az egyetlen tulajdonos, Csendes Richárd korábban is dolgozott tanácsadóként kisvárosoknak kisebb közbeszerzéseknél, az akadémiának vagy az államkincstárnak, de az nagyon meglepő volt, hogy legnagyobbak hirtelen bevették a munkaóránként nettó 16 ezer forintot fizető Emmi közbeszerzési szakértői stábjába – jegyzi meg a lap.

Csendes Richárd az Emmi helyettes államtitkárának, Illés Boglárkának a barátja.

Illés Boglárka és Csendes Richárd
Fotó: Instagram

Illés Boglárka a Fidelitas szárnyain szállt be villámkarrierrel az államigazgatásba, 2014-ben végzett jogászként az ELTE-n, utána a Miniszterelnökséghez került, aztán a Magyar Államkincstárhoz osztályvezetőnek, 2016 végén pedig helyettes államtitkár lett az Emmiben. A kapcsolata 2016-tól kezdődhetett Csendes Richárddal.

Hasonló összeférhetetlenség derült ki – mint arról a 168 Óra is beszámolt – idén Szele-Király Andreáról, a Földművelésügyi Minisztérium egyik helyettes államtitkáráról is, akinek férje az FM alá tartozó nemzeti parktól nyert el megbízásokat. Szele-Király az Index erről szóló cikkének megjelenése után nem sokkal lemondott – emlékeztet a lap.

Nehéz volt gyerekek sorsa, valamint a gyerekek nevelése Magyarországon. A nehéz körülmények okai között szerepelnek a korlátozott óvodai férőhelyek, az akadozó egészségügyi ellátás, továbbá az is, hogy megduplázódott a gyermekpornográfia áldozatainak száma.