Újabb válsághelyet a kórházaknál, brutális tartozásra derült fény

Április végére a kórházak adóssága a március végi 39,3 milliárd forintról 51,6 milliárd forintra nőtt, derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból.

2023. május 23., 16:00

Szerző:

Április végén újabb 12,3 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága egy hónap alatt, derül ki a Magyar Államkincstár adataiból. A hatalmas adósság miatt válságtanácskozást hívtak össze a kórházi beszállítók - nyilatkozta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

A tartozásállomány csaknem teljes összege a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben áll fenn, amelyből 0,9 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul. Mindegyik, összesen 572 intézmény szolgáltatott adatot, az adós intézmények száma tárgyhóban 330, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 103 intézmény rendelkezik – derül ki a napi.hu írásából. 

A szakember kiemelte: a válságegyeztetés során fognak dönteni arról, hogy mely kormányzati szereplőktől, és pontosan milyen intézkedéseket várnak el. Rásky László elmondta, hogy a beszállítók nagy része idén egyetlen forintot sem kapott az egészségügyi intézményektől.

Hangsúlyozta, hogy a ki nem fizetett számlák miatt egyre több cég kivonulhat a piacról, ez pedig alapjaiban rengetné meg az egészségügyi intézmények ellátását.

Rásky László hozzátette: nem halogatható tovább az egészségügyre szánt költségvetési források bővítése, ami akkor is szükséges, ha az államháztartás éppen könnyű vagy nehéz helyzetben van.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

2024. május 21., 11:29

A magántulajdon védelme alapvető jogunk, ám időnként a fix kerítések telepítése jogszabályba ütközik. A május 17-től módosuló Vadgazdálkodási Törvény több ponton is új feltételeket szab, különösen a vadállomány természetes életfeltételeinek biztosítása tekintetében.