Újabb részletek derültek ki a rezsicsökkentés-csökkentésről

Új rendeletet adott ki a kormány hétfő este, amelyben többek között tisztázza a mikrovállalkozásokra vonatkozó szabályokat.

2022. augusztus 2., 09:59

Szerző:

A hétfőn megjelent Magyar Közlöny szerint a rezsicsökkentés csökkentése a mikrovállalkozásokra is vonatkoznak, ha „kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók.” Továbbá kiderült, hogy a korábban kihirdetett kedvezményt időarányosan lehet igénybe venni – írta a napi.hu.

Az egyetemes szolgáltató ennek érdekében naparányos elszámolást alkalmaz, amely alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján kerül érvényesítésre, és az e feletti rész elszámolása történik versenypiaci áron.

Ha egy nem lakossági felhasználónak, akinek egyetemes szolgáltató általi ellátása 2022. június 18. napját követően kezdődött meg, és az egyetemes szolgáltatás már nem jár neki a módosítások után, akkor az érintett felhasználási hely megjelölésével az őt ellátó egyetemes szolgáltató részére 2022. augusztus 15-ig köteles nyilatkozni erről. Ha ezt viszont valaki nem teszi meg, akkor jelentősen nöhetnek a büntetőtételek: jogkövetkezmény alkalmazása során az euróban megadott piaci vagy tőzsdei árak forintra történő átszámításakor az MNB által megállapított, tárgyhónap utolsó munkanapján érvényes deviza középárfolyamot kell alkalmazni.

Azok az épületek, ahol egyszerre vannak lakások és mikrovállalkozások, ott az összes felhasználási hely tekintetében együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű lakóépület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, marad a rezsicsökkentés, abban az esetben, ha a közös fogyasztás vonatkozásában 2523 kWh/év/mérési pont alatt maradnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI | Kovács Tamás)