Új törvényjavaslat bővíti a rendőrség lehetőségeit a tüntetések betiltására

2018. június 27., 18:41

Szerző:

Trócsányi László igazságügyi miniszter beterjesztette az új gyülekezési törvény tervezetét, ami nagyobb mozgásteret ad a rendőrségnek abban, hogy mérlegelje egy tüntetés engedélyezését vagy betiltását – írja a 444.

A törvényjavaslat szerint korlátozzák a náci és kommunista rendezvényeket, nem lehet ezután megfélemlítő, félkatonai egyenruhákban sem lehet tüntetni, bekerül a törvénybe a spontán és a sürgős tüntetés fogalma, a rendezvények szervezőinek nő a pénzügyi felelőssége, és az eseményt még meghirdetése előtt be kell jelenteni.

Az új törvény több lehetőséget ad a hatóságoknak egy tüntetés megtiltására. A tiltás okai közé bekerült a közbiztonság és a közrend veszélyeztetése is. A közbiztonságot akkor veszélyezteti egy tüntetés, ha az bűncselekmény elkövetésére szólít fel. Újdonság a tervezetben az, hogy a hatóságokon múlik annak eldöntése, hogy a rendezvény a közrendet is veszélyezteti-e.

Fotó: Kökényesi Gábor

A javaslat szerint tüntetést akkor is meg lehet tiltani, ha az alkalmas arra, hogy a bíróságok működését megzavarja, vagy a közlekedés rendjének sérelmével jár. 

Vagyis a betiltáshoz az is elég, ha a rendezvény csak zavarja a bíróságok működését, a súlyos veszélyeztetés eltűnik. A közlekedésnél pedig kisebb sérelemre is lehetne hivatkozni. 

Az új törvény bevezetne egy nehezen megfogható korlátozást is, a mások jogainak és szabadságának sérelmét. A múlt héten elfogadott alkotmánymódosítás már ennek volt az előszele, ami kimondja, hogy „a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével”. Ez leginkább a politikusok háza előtti tüntetéseket tiltja meg.

Már a TASZ is jelezte, hogy nincs olyan tüntetés, ami ne járna a közlekedés rendjének sérelmével, mivel minden tüntetés alkalmas mások magánéletének, otthonának, szabad mozgáshoz való jogának korlátozására. A jogvédők szerint ezért a tüntetések majd mind megtilthatóak lesznek.

További változás, hogy ezután három nap helyett 48 órával kell előre jelezni a rendőrségnek a rendezvényt. A szervezőknek már azelőtt kell jelezniük a hatóság felé, hogy a Facebook-eseményt létrehozzák.

Ha a parlament elfogadja a javaslatot, októbertől már az új szabályok alapján lehet tüntetést szervezni.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.