Új precedenst teremtett az uzsorákkal szemben az ügyészség

Ezt követően nem lehet olyan könnyen börtönből adósságot behajtani.

2022. január 12., 09:50

Szerző:

Egy siklósnagyfalui férfit 2011-ben jogerősen 8 év 10 hónap börtönre ítélt a bíróság zsarolás, csalás, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt. A férfi akkor már tíz éve adott kölcsönöket megszorult ormánsági embereknek, amely idő alatt többször is előfordult, hogy ha az adósok nem tudták törleszteni az adósságukat, és az arra rátett uzsorakamatot, pár év múlva több milliós összeget vagy akár az ingatlanjukat is követelte a férfi. Amikor 2018-ban eljárás indult ellene, már nyolc ingatlan volt a nevén.

Amikor Gy. L. ellen döntött a bíróság, az ügyfelei először megkönnyebbültek, majd megtudták, hogy egy Kúria végzés úgy határozott, a férfi még a börtönből is követelheti a pénzét az adósoktól. A rossz anyagi helyzetben lévő adósok közül sokan az alsószentmártoni Szent Márton Caritas Alapítvány jogsegélyszolgálatától kértek segítséget. Az alapítvány többször is elérte, hogy a végrehajtást felfüggesszék, de az adósok továbbra sem szabadulhattak meg tartozásaiktól, ami miatt állandó feszültségben éltek.

2021-ben aztán a Kúria hozott egy határozatot, amelyben kimondta, bizonyos esetekben támadhatók a jogerős végrehajtások, írja a Népszava. Ezt követően a Baranya Megyei Főügyészség polgári perben megtámadott egy jogerős végrehajtást. Azért az ügyészség lépett, mert az érintett asszony szellemi képességei elmondásuk szerint nem lett volna alkalmas az eljárás elindítására.

A siklósi bíróság hétfőn hozott ítélete az ügyészségnek adott igazat, és a követelés megszüntetéséről döntött. Ezt Gy. L. és ügyvédje is elfogadta, az ítélet pedig jogerőssé vált. Az ügyészség szerint a siklósi eset irányadó ítéletnek tekinthető, így az ormánsági uzsorás 2011-es perének sértettjeit arra kérik, forduljanak a bírósághoz, hogy lenullázhassák tartozásukat Gy. L. felé.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

15:29

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

14:03

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.