Új precedenst teremtett az uzsorákkal szemben az ügyészség

Ezt követően nem lehet olyan könnyen börtönből adósságot behajtani.

2022. január 12., 09:50

Szerző:

Egy siklósnagyfalui férfit 2011-ben jogerősen 8 év 10 hónap börtönre ítélt a bíróság zsarolás, csalás, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt. A férfi akkor már tíz éve adott kölcsönöket megszorult ormánsági embereknek, amely idő alatt többször is előfordult, hogy ha az adósok nem tudták törleszteni az adósságukat, és az arra rátett uzsorakamatot, pár év múlva több milliós összeget vagy akár az ingatlanjukat is követelte a férfi. Amikor 2018-ban eljárás indult ellene, már nyolc ingatlan volt a nevén.

Amikor Gy. L. ellen döntött a bíróság, az ügyfelei először megkönnyebbültek, majd megtudták, hogy egy Kúria végzés úgy határozott, a férfi még a börtönből is követelheti a pénzét az adósoktól. A rossz anyagi helyzetben lévő adósok közül sokan az alsószentmártoni Szent Márton Caritas Alapítvány jogsegélyszolgálatától kértek segítséget. Az alapítvány többször is elérte, hogy a végrehajtást felfüggesszék, de az adósok továbbra sem szabadulhattak meg tartozásaiktól, ami miatt állandó feszültségben éltek.

2021-ben aztán a Kúria hozott egy határozatot, amelyben kimondta, bizonyos esetekben támadhatók a jogerős végrehajtások, írja a Népszava. Ezt követően a Baranya Megyei Főügyészség polgári perben megtámadott egy jogerős végrehajtást. Azért az ügyészség lépett, mert az érintett asszony szellemi képességei elmondásuk szerint nem lett volna alkalmas az eljárás elindítására.

A siklósi bíróság hétfőn hozott ítélete az ügyészségnek adott igazat, és a követelés megszüntetéséről döntött. Ezt Gy. L. és ügyvédje is elfogadta, az ítélet pedig jogerőssé vált. Az ügyészség szerint a siklósi eset irányadó ítéletnek tekinthető, így az ormánsági uzsorás 2011-es perének sértettjeit arra kérik, forduljanak a bírósághoz, hogy lenullázhassák tartozásukat Gy. L. felé.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.