Ugandába utazott Szijjártó Péter, víztísztítót és halfarmokat létesítünk a világ 25. legkorruptabb országában

2019. március 12., 10:39

Szerző:

Hétfő éjjel Ugandába repült Szijjártó Péter – írja a Népszava. A magyar külügyminiszter látogatása összefügg azzal a március 8-án kiadott kormányhatározattal, mely szerint az Orbán-kabinet 2022-ig két részletben összesen

5,1 milliárd forinttal támogatja az Ugandai Köztársaságot, egy nemzetközi fejlesztési program részeként.

Az összegből egy víztisztító erőmű építését is támogatják, biometrikus személyazonosító és regisztrációs rendszert fejlesztenének Ugandának, kibervédelmi együttműködésben vesznek részt, felállítanak egy vízügyi erőforrás-központot.

2018 júniusában Nagy István agrárminiszter jelentette be, hogy az agráriumról szóló keretmegállapodást kötött ugandai kollégájával, különös tekintettel az akvakultúrára és az öntözési technológiákra. A két állam tavaly novemberben oktatási megállapodást is kötött, Kövér László pedig idén március elsején Ugandában találkozott Rebecca Kagada házelnök asszonnyal is. Közben kitűzött egy székely zászlót a szavannába. 

Egy ugandai lap, a Daily Monitor azt is tudni véli, hogy magyar és kínai befektetők óriási,

hatszáz hektáron elterülő halfarmokat létesítenének a Katonga folyó területén,

ezzel megtízszereznék, százezer tonnáról egymillió tonnára növelnék az ország évi halkitermelését.

Kérdés persze megint, hogy a magyar állam más, közvetlenebb módon is profitál-e a beruházásokkal, és hogy mely cégeket bíznak meg a kivitelezéssel. A kilátásokat illetően mindenesetre nem árt tudni, hogy Uganda – melyet 1986 óta vezet diktatorikus módszerekkel Yoweri Museveni – a Transparency International 2016-os felmérése szerint a világ 25. legkorruptabb országa volt a vizsgált 176 állam közül. Magyarország a Transparency 2017-es felmérése szerint pedig az unió második legkorruptabbb országának számított.