Máris megkezdődhetnek az elbocsátások a Tungsramnál

Újpesten előrehozhatják a teljes leépítési folyamatot.

2022. június 1., 16:31

Szerző:

Hónapokkal korábban megkezdődhetnek az elbocsátások a Tungsramtól Újpesten, tudta meg a Magyar Hang. Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) elnöke szerint egyszerűen nem úgy jöttek ki a cég számításai, ahogyan azt előzetesen várták, így aztán 

kedden a IV. kerületi gyárban – ahol autólámpákat és halogénlámpákat gyártanak – kedden már megkezdődött az úgynevezett konzultációs időszak az elbocsátások előtt.

Az előrehozott döntés magyarázata a szakszervezeti vezető szerint az volt, hogy a háború miatti nyersanyaghiány sokkal súlyosabbnak bizonyult, mint amivel előzetesen a társaság számolt. A konzultációs időszak a hajdúböszörményi Tungsram-gyárban eközben már véget is ért, a folyamat után kapnak a dolgozók tájékoztatást arról, kinek kell elmennie és ki marad. A csoportos létszámleépítésnél pedig a felmondási idő mindösszesen 30 nap.

„Abban bízunk, hogy mégsem küldenek el most annyi embert Újpestről, mint amennyit korábban bejelentettek. Aszerint ugyanis 403 munkavállalónak mondanának fel” – mondta el Sallai, hozzátette, pozitív jelnek tartja, hogy az állásbörze megszervezése már megkezdődött, ahol már akadt olyan cég, aki összesen több száz munkavállalót átvenne.

(Kiemelt kép: A Tungsram Nagykanizsai Fényforrásgyár dolgozói a horvátországi segélyszállítmány kompakt izzóit ellenőrzik 2020. március 31-én. Fotó: Varga György / MTI)

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.