Transparency: Hazánk továbbra is sereghajtó az Európai Unióban a korrupció tekintetében

Stabilizálódni látszik a korrupciós szint érzékelése Magyarországon, ám a trendek azt mutatják, valami nem jó irányba ment az utóbbi években – állítja a Transparency International korrupciós szakértője.

2021. február 2., 10:02

Szerző:

Az idén huszonhatodik alkalommal készítette el a világ legátfogóbb korrupciós felmérését, a Korrupció Érzékelési Indexet (Corruption Perceptions Index – CPI) a Transparency International Berlinben működő központja. Az eredmények alapján Magyarország továbbra sem képes kitörni a korrupció csapdájából, sőt, az Európai Unión belül immár Romániával és Bulgáriával az utolsó helyen osztozik. A korrupciós helyzetet súlyosbítja, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány keveset fordított szociális válságkezelésre, miközben a járványt számos esetben használta ürügyként a jogállami kulisszák lebontására, valamint a kormányközeli oligarchák kistafírozására – derül ki a TI Magyarország jelentéséből, amelyet, január végén mutattak be Budapesten.

Fialal János Keljfeljancsi című műsorában Mikola Bálintot, a Trasparency International Magyarország munkatársát kérdezte kedd reggel. A szakember elmondta: 2020-ban 180 országról volt megfelelő adat, Magyarországot 10 alindex alapján vizsgálták meg, ez alapján állt össze a korrupciós indexen elért helyezés. A vizsgálat módszeréről Mikola elmondta: ez valóban egy érzékelési index, azaz nem a korrupcióra vonatkozó statisztikákat használják, például a bűnügyi statisztikákat, hanem szakértőket, kutatókat, üzletembereket kérdeznek meg arról, hogy hogyan érzékelik a korrupciót az adott országban.

Mikola Bálint a műsorvezető kérdésére elmondta, olyan szempontokat vizsgálnak, mint hogy milyen az ország infrastruktúrája, mennyit költ humánerőforrásokra, milyen innovációs kapacitása van a gazdaságnak. A felmérésben szerepel egy, az intézményi teljesítményekre vonatkozó kérdésblokk is, ebben többek között azt nézik, mennyire független az adott országban az igazságszolgáltatás, mennyire van lehetőség jogérvényesítésre, milyen a visszaélések megítélésével kapcsolatos tapasztalható, mindebből azt a következtetést lehet levonni, hogy valami nem jó irányba ment az utóbbi években Magyarországon.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.