Továbbra is érvényben van az egészségügyi létszámstop, ami a kormány szerint persze csak „adminisztrációs hiba”

2018. augusztus 18., 09:22

Szerző:

Még nem oldotta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt az adminisztrációs problémát, amely miatt nem tudnak rezidenseket felvenni a kórházak – számol be az Inforádió.

Már két hete kiderült, hogy – mint megírtuk – a közszférában érvényes létszámstop miatt a rezidenseket foglalkoztató Állami Egészségügyi Ellátóközpont nem veheti fel a frissen végzett orvosokat. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint adminisztratív figyelmetlenségről van szó, amit azonban még nem tudtak orvosolni.

„Hiába hirdették meg az 1200 rezidenshelyet, ha a létszámstop akadályozza a felvételt. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének konkrét rákérdezésére az Emmitől azt a tájékoztatást kapták, hogy a kormány kiemelten kezeli a kérdést, hogy megoldódjon a probléma” – mondta az InfoRádiónak a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Hatalmas munkaerőhiány van, mégsem vehetnek fel fiatal szakorvosjelölteket az intézmények

Sipka Balázs a napokban értesült arról, hogy hamarosan megoldódhat a helyzet, de mint mondta, már két hete is ugyanezt ígérte a fenntartó. Az elnök azt is elmondta, hogy elvileg a kórházak is foglalkoztathatnának fiatal orvosokat, az intézmények gazdálkodási lehetőségeit ismerve azonban vannak olyan helyek, ahol nincs erre forrás.

„Az elméleti lehetőség megvan, de a kis kórházak anyagi források hiányában nem tudnak felvenni rezidenseket” – tette hozzá a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Az InfoRádió megkereste az Állami Egészségügyi Ellátóközpontot is, a szervezet válaszára még várnak.

 

Tegnap 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.