Tovább drágul a hús és a tejtermék

Akár 50 százalékkal is drágult a takarmány az állattartók szerint, ez a fő oka az áremelkedésnek, de a rezsi is emelkedik, valamint járványok is érintik a sertés- és baromfiállományt.

2021. március 8., 10:18

Szerző:

Az emelkedő önköltség miatt az állattartók elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek drágulását - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az áremelést a takarmányok világszerte tapasztalható, 30-50 százalékos drágulása okozhatja, ami az előállításon túl befolyásolhatja a feldolgozást is - szól a közlemény. Emiatt a NAK arra számít, hogy a fogyasztói árak fokozatosan nőni fognak a következő hónapokban, amihez az energiahordozók drágulása, valamint az afrikai sertéspestis, és a baromfiinfluenza hatása is hozzájárulhat.

A közlemény szerint az áremelkedés nem csupán a magyar fogyasztókat érintheti. Hasonló folyamatokat látni külföldön is, Németországban például már az elmúlt hónapokban is jelentősen nőttek az élőállat-árak. A költségek emelkedése olyan mértékű, hogy már nem tud eloszlani a piaci szereplők között.

 (Kiemelt képünk illusztráció: Hentespult egy budapesti szupermarketben 2019. január 14-én. Fotó: MTI | Máthé Zoltán)