19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Tóth Bertalant választották az MSZP elnökének

2018. június 17., 14:33

Szerző:

A szavazatok 54 százalékával Tóth Bertalant választották meg az MSZP elnökének a párt tisztújító kongresszusán vasárnap. A küldöttek két jelölt, Tóth Bertalan jelenlegi frakcióvezető, illetve Mesterházy Attila, korábbi pártelnök közül választhattak. 

A tisztújításra azért volt szükség, mert Molnár Gyula pártelnök a választás után lemondott. Az elnökségért eredetileg öten jelentkeztek be, Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor és Bródy Gábor közben visszaléptek, így szűkült a jelöltek száma kettőre.

Fotó: Merész Márton

 

A kongresszus a választmány elnökének az egyedüli jelöltet, Kunhalmi Ágnest 100 százalékos támogatottsággal választotta meg.

Az elnökhelyettesi posztért ketten indultak, Szakács László 51-49 arányban győzte le Ujhelyi Istvánt. Ezzel kompenzáltak a küldöttek, Szakács ugyanis Mesterházy Attilához áll közel, korábban a kabinetfőnöke volt.

A 3 alelnöki helyre négyen pályáztak, Bangóné Borbély Ildikó, Hegyi Gyula, Komjáthi Imre és Szanyi Tibor. Mindannyian 50 százalék feletti eredményt értek el, a legkevesebb szavazatot Bangóné Borbély Ildikó kapta, így belőle nem lett alelnök.

A kongresszus zárt ajtók mögött zajlott, az MSZP honlapján Karácsony Gergely köszöntőjéről tudósítottak röviden. Eszerint a Párbeszéd társelnöke beszédében kifejtette, hogy ma a demokratikus ellenzék legerősebb pártja az MSZP és reményét fejezte ki, hogy az MSZP Magyarország erős pártja marad, mert ez az ország érdeke és ez a Párbeszéd érdeke is.

Karácsony Gergely kijelentette, hogy a Párbeszéd készen áll arra, hogy megkezdett közös munkát, szövetségben folytassa a Parlamentben, de jelezte, hogy további szövetségkötésre van szükség 2019-re.

A választás után elmondott beszédében Tóth Bertalan közölte: együttműködő és a tradicionális baloldali értékrendet kérlelhetetlenül képviselő Magyar Szocialista Pártot szeretne. Olyan MSZP-t akar, amely hisz a szolidaritásban, az igazságosságban, az esélyegyenlőségben és az egységesülő nemzetben. Hozzátette: olyan MSZP-t akar, amely cselekvőképes, valódi közösségként működik, amely reményt ad azzal, hogy védelmet biztosít a hatalom üldözötteinek.

Tóth Bertalan közölte, olyan MSZP-t akar, amely a kormányváltás motorja lehet azzal, hogy kérlelhetetlen bírálója az orbáni hatalomnak és az emberek valódi problémáira kínál valódi megoldásokat.

Beszámolt arról is, még a nap folyamán összehívja a párt országos elnökségét, hogy elkezdjék a jövő évi választásokra történő felkészülést.