Törvénysértő kampány tolja az ellenzéket

Rejtély, ki állhat az akció mögött.

2022. március 30., 13:36

Szerző:

Több kollégánk is ismeretlen számokról kapott a napokban szöveges üzenetet a telefonjára. Az egyik: „XY, Április 3-án lépj a nyugat oldalára, mint a bátor őseid '56-ban.” A másik típus: „XY, a közpénz nem az oligarháké, a te pénzed. Hozz változást.”

Bár direkt módon egyik üzenet sem nevesíti, az egyesült ellenzék kampányüzeneteit közvetíti mindkettő. A Márki-Zay Péter vezette formáció állítja a kampányban, hogy a vasárnapi választás a nyugati és a – kormány által képviselt – keleti értékrend között húzódik.

Épp ezért kerestük meg az ellenzéket: közük van-e ehhez a kampányelemhez? Válaszként ennyit kaptunk: „Az Egységben Magyarországért kampánya kizárólag legális adatbázisokat használ. Egységben Magyarországért kampánya nem küldött senkinek a fideszes propagandamédiában neki tulajdonított sms-eket.”


Fotó: 168.hu

Lapunk azt nem vizsgálta, hogy legális adatbázisból kerülhetett-e a hírdetőhöz a telefonszám, mivel elsősorban a közösségi média olyannyira tele van rejtett adathalász aknákkal, hogy könnyen lehet: bár a szám tulajdonosa adta meg elérhetőségét, miközben erről fogalma sem volt.

A Nemzeti Választási Iroda az üzenetekkel kapcsolatban a következő állásfoglalást juttatta el szerkesztőségünkhöz: „a Nemzeti Választási Iroda nem rendelkezik hatáskörrel arra, hogy a kérdésekből fakadó adatvédelmi kérdéseket megválaszolja. Első sorban az a kérdés, hogy a küldő fél jogszerűen küldi-e az üzenetet a telefonszámokra, de ezt a Nemzeti Választási Iroda nem vizsgálhatja. Az idézett üzenet tartalma viszont általános, nem rágalmazó, nem sértő.”

Az SMS-ekkel azonban valódi probléma is van: a jogszabályok és a médiahatóság állásfoglalása szerint minden politikai hirdetésen fel kell tüntetni impresszumot – vagyis beazonosíthatónak kell lennie a hirdetés feladójának. Erről pedig az SMS-ek esetében nem beszélhetünk.

Azonban létezik kiskapu – és a jelek szerint az ellenzék mellett kampányoló ismeretlen ezt használná ki: az NMHH állásfoglalás szerint „politikai hirdetésnek csak olyan közlemény minősül, amelyben valamely párt vagy politikai mozgalom felismerhetően megjelenik.” Márpedig az üzenetekben egyértelműsíthető az ellenzéki hangvétel, de pártlogó nem szerepel bennük.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter az összellenzéki naggyűlésen a Műegyetem rakparton. Budapest 2022. március 15. - Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)