Kitüntették a törökországi mentőakció magyar résztvevőit

Kitüntetést adott át Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán azoknak a szakembereknek, aki részt vettek a törökországi földrengés utáni mentőmunkálatokban.

2023. március 2., 08:50

Szerző:

Hangsúlyozta, hogy a földrengés utáni mentésben részt vevő mentőcsapatok örökre a magyar emberek emlékezetében maradnak, mint hősök. A politikus beszédében elmondta, hogy egy ilyen küldetés „nem kockázatmentes”, az „élet és a halál mezsgyéjén” lévő emberek mentése fizikailag és lelkileg is megterhelő lehetett az érintettek elmondása alapján.

A kitüntetettek között volt a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságához tartozó Hunor mentőcsoport több dolgozója mellett a Terrorelhárítási Központ több szakembere is. A tárca tájékoztatása szerint Pintér Sándor belügyminiszter a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát adományozta 66 szakembernek.

Magyarország hivatalos mentőcsapatában 44 hivatásos tűzoltó, 6 mentőtiszt, utazott ki, amit kiegészített a Magyar Honvédség 5 fős orvoscsoportja, valamint nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a Terrorelhárítási Központ 9 egészségügyi dolgozója, 7 alpintechnikai és műszaki szakembere.

A mentőszervezet 6 nap alatt 17 túlélőt, köztük 3 gyermeket mentett ki, továbbá 29 holttestet emelt ki a romok alól. Az egészségügyi személyzet 16 embert látott el a helyszínen felállított sürgősségi sátorban, köztük egy 1,5 éves gyermek állapotát sikerült stabilizálniuk.

Összesen mintegy 200 magyar hivatásos és önkéntes vett részt a mentésben, az államtitkár külön köszönetet mondott a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak, a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-mentő Nemzetközi Csoportnak, az Életjel Mentőcsoportnak, a Magyar Református Szeretetszolgálat Mentőkutyás, Önkéntes Kutató Mentőcsoportjának, valamint a Magyar Katolikus Karitász által támogatott Budapest Mentőszervezetnek a segítségért. A mentőszervezeteknek Pintér Sándor miniszteri elismerő okleveleket adományozott, ezeket ugyancsak az ünnepségen nyújtotta át az önkéntes csapatok képviselőinek Rétvári Bence.

(Kiemelt képünk: Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Törökországból hazaérkezett Hunor kutató-mentő csapatának tagjai a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. február 13-án. MTI/Illyés Tibor)