Töredékéért vásárolhattuk volna meg a kínai maszkgyártó gépet

Annyira túlárazottan vette a magyar állam a kínai maszkgyártó gépeket, hogy felmerül a hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés gyanúja - írta Hadházy Ákos a Facebookon. A képviselő feljelentést tesz. 

2021. május 13., 09:47

Szerző:

A kínai maszkgyártó gépért a magyar kormány megbízásából eljáró cég tavaly 600 ezer eurót, vagyis durván 216 millió forintot fizetett. Miközben két, egymástól független üzletember is azt állította, hogy ugyanebben az időszakban nagyjából ekkora, illetve jóval nagyobb kapacitású maszkvarró gépet Kínából ennek a töredékéért kínáltak nekik.

Hadházy Ákos korábban hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt tett feljelentést, amit januárban a rendőrség elutasított. Az ügy azonban átkerült a a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, mert ők nyomozhatnak költségvetési csalás miatt.

A NAV a költségvetési csalás miatt indított eljárást megszüntette. Arra hivatkoznak, hogy nem az állam, hanem egy állami szerv, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vette meg a gépet, így ez nem költségvetési csalás, mert nem a költségvetésből, hanem egy állami szerv költségvetéséből fizették.

Ugyanakkor azt is jelezte a NAV a levelében, hogy a nyomozás során hűtlen kezelés és hanyag kezelés gyanúja is felmerült, azonban az ilyen ügyeket a rendőrség vizsgálja, így az ügyet átették a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályára.

 (Kiemelt képünk: Hadházy Ákos Fotó: Merész Márton)

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.