Több százmillióért ismét levélben kampányol az Orbán-kormány a határon túli szavazatokért

2017. december 26., 20:57

Szerző:

Miután Orbán Viktor már korábban is regisztrációra, illetve levélszavazásra biztatott, majd pedig Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője levélben fordult a határon túli állampolgárokhoz e cél érdekében, most az RTL Klub Híradója megszerezte annak a levélnek a tervezetét, amit a kormány a napokban küld ki a határon túli magyar állampolgároknak.

Ebben Orbán Viktor például azt írja, hogy „a szűkösség évei után most a növekedés, a gyarapodás és a nemzeti büszkeség korszaka következik”, és szerinte „nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében magyar nyelven írják majd a jövőt”. A címzetteket arra biztatja, hogy jövőre vegyenek részt a magyarországi választásokon, amihez regisztrációra van szükség. A kormány az RTL Klubnak elismerte, hogy levelet küldenek a határon túli magyar állampolgároknak.

A kézbesítés ezekben a napokban történik, és 204 millió forintos költséggel számolnak.

 

Alig több mint 35 ezer állampolgársági kérelmet utasított el a magyar állam azóta, hogy 2010-ben az Országgyűlés megteremtette az egyszerűsített honosítás lehetőségét – derült ki a Miniszterelnökség nyári közléséből. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes honosítással foglalkozó titkárságát is magába foglaló kancellária akkor azt is közölte: július közepéig a Kárpát-medencében 845 ezer magyar kapott kedvezményes honosítással állampolgárságot és tett esküt, valamint Magyarország további 120 ezer, a világ különböző országaiban élő diaszpórában élő ember magyar állampolgárságát ismerte el. Addig 551 ezer olyan nagykorú magyar állampolgár volt, aki szavazati joggal igen, de magyarországi lakcímmel nem rendelkezett, tehát levélszavazásra jogosult. Közülük több mint félmillió határon túli állampolgár közül nyár közepéig 300 ezren iratkoztak fel a választói névjegyzékbe. A napokban pedig a 168 Óra is beszámolt arról: letette állampolgári esküjét az egymilliomodik új honosított határon túli magyar.

A kormány így összességében akár 600 ezer külhoni szavazópolgárral is számolhat.

Nem véletlenül buzdítja adófizetői forrásból, a kormány nevében, de egyértelmű utalásokkal és befolyásolási szándékkal a választási regisztrációra a külhoni magyarságot Orbán Viktor. 2014 óta megduplázódott ugyanis a szavazni vágyó külhoniak létszáma, ami már ma is jelentős politikai tényezővé teszi a határon túliakat, főként egy alacsony belföldi részvétel melletti választás esetén, mint az jelenleg várható. Az is világos: a részvevők körét szeretné minél nagyobbra tornászni a kormányoldal, hiszen:

2014-ben a 128 ezer érvényes határon túlról érkezett voksból a Fidesz-KDNP kapott 96 százaléknyit, azaz 122 ezret.