Újranyithat a legendás Tilos az Á

Eredeti helyszínén nyithat újra a kilencvenes évek underground kultúrájának egyik legfontosabb budapesti színhelye, a Mikszáth téri Tilos az Á.

2021. január 18., 10:38

Szerző:

A járvány elmúltával, a tervek szerint a régi helyén, a Mikszáth Kálmán téren újra megnyithatja kapuit a Tilos az Á - írja a Pesti Hírlap. Az 1990 és 1995 között működő underground szórakozóhely volt a Tilos Rádió bölcsője, itt adta első koncertjét a Quimby, sokszor játszott itt a Kispál és a Borz, innen indult a TÁP Színház – most a Zappa Café működik a helyén. A lehetséges újranyitás híre először a Tilos az Á 1990-1995 nevű Facebook-csoportban jelent meg.

„Egy jó, urbánus, értelmiségi, nyitott, a kulturális ügyekhez vonzódó, a Tilos az Á szellemiségét továbbvivő helyet szeretnénk csinálni, ez az alap” – foglalta össze a lapnak az ötletgazdák céljait Somogyi Zoltán, a Zappa Café egyik résztulajdonosa. A „civilben” szociológus Somogyi a Pesti Hírlap kérdésére elmondta, mivel hosszú távú bérleti szerződésük van a helyre, nem kell attól tartaniuk, hogy a pandémiás helyzet hónapjai határozzák meg a terveiket azzal kapcsolatban, hogyan alakítják a hely profilját.

„Mi is csak akkor tudunk megnyitni, amikor mindenki más, de hát előbb-utóbb vége lesz a világjárványnak… Nagyon bízunk abban, hogy egy ilyen helynek van jövője, sőt, hogy egy ilyen helyre szükség van” – így Somogyi. A régmúltra a tervek szerit nemcsak szellemiségében, de enteriőrbéli, tárgyi rekvizitek formájában is utalni vágyó szórakozóhely hangulatát természetesen a vendégek határozzák majd meg. A Tilos az Á-t régen kedvelők mellett mindenesetre számítanak a Budapest kulturális életébe újonnan belépőkre is. Előbbiek véleménye egyébként különösen fontos a számukra: minden fontosabb részletet illetően aktív kommunikációt ígérnek a már említett, több mint kétezer főt számláló Facebook-csoporttal. 

A csoport néhány tagja szerint nem elegáns ötlet a régi néven újranyitni a helyet, úgyhogy Somogyiék ötletelésre hívták a közösség tagjait, segítsenek eldönteni, mi álljon a cégtáblán. „Itt nem egy jogi, hanem egy annál sokkal fontosabb, morális kérdésről van szó, emiatt is kerestük meg Vovát (Németh Vladimirt, a Tilos az Á alapítóját) az elképzelésünkkel, aki előzetesen nem határolódott el ötletünktől” – írják.