A magyar állam bevásárolná magát a Telenorba, Orbán Viktor azt akarja, hogy ez még az idén megtörténjen

2019. július 16., 09:58

Szerző:

Az Antenna Hungária Zrt.-n keresztül nagyságrendileg 25 százalékos részesedést akar szerezni a Telenor Magyarország Zrt.-ben a magyar állam – írja a Népszava. Orbán Viktor állítólag azt szeretné, ha az ügylet még idén létrejönne.

A cseh PPF Csoport, a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője 2018 tavaszán vette meg a Telenor közép-kelet-európai leányvállalatait, a magyarországi, bulgáriai, montenegrói és a szerbiai mobilszolgáltatóit 2,8 milliárd euróért. Már akkor felröppent a hír, hogy végül kormányközeli kézbe kerül a társaság magyar vállalata.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Cégbírósági adatok szerint a Telenor értéke akár több száz milliárd forint is lehet. A társaság tavalyi árbevétele a hagyományosnál 10-20 milliárddal több, 170 milliárd forintos árbevételt ért el, amelyből az adózás utáni profit 31 milliárd. Orbán Viktort minden valószínűség szerint az Erste Bankban történt tulajdonszerzés sikere hajtja, abba a pénzintézetbe 15 százalékkal szállt be az állam, a bank pedig nyereséges, osztalékot fizet.

A Népszava kérdéseit a Telenor azzal hárította el, hogy felvásárlásokkal kapcsolatos találgatásokat nem kommentál.