Tíz év börtönt kapott az a férfi, aki fejszével akarta kiszabadítani a barátnőjét a testéből

2019. október 28., 12:05

Szerző:

A Tatabányai Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt tíz év börtönbüntetésre ítélte és nyolc évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától azt a férfit, aki 2017 augusztusában baltával majdnem megölt egy nőt, akivel egy internetes társkeresőn ismerkedett meg.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, a csaknem teljes beismerő vallomását és az önfeljelentést, valamint azt, hogy a tárgyaláson tanúsított magatartása alapján rendkívül megbánta tettét, illetve, hogy a bűncselekmény elkövetésekor enyhe-közepes fokban volt korlátozott a belátási képessége. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott cselekménye kétszeresen is minősült (védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel követte el tettét), azt, hogy súlyos egészségromlást, maradandó fogyatékosságot és pszichés zavarokat okozott a sértettnek, valamint, hogy az okozott sérülések külön-külön is életveszélyesek voltak.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.

Az elvált, háromgyerekes K. B. A. abban a tudatban ment el biciklizni, majd adta fel magát a rendőrségen, hogy megölte a szintén elvált, szintén háromgyerekes nőt, R.-t, akivel pár hónappal korábban ismerkedett meg a társkeresőn. A júliusi tárgyalási napon nem is a bűnösségét vitatta, hanem az indítékot. Bár ölni akart, áldozata valószínűleg pont azért nem halt meg, mert a férfi értesítette a rendőröket.

A férfi a vádirat szerint 2017 áprilisában fejszével majdnem megölte R.-t Környe külterületén lévő házában, mivel nem tudta elviselni, hogy a nő csak barátként tekint rá. Az ügyben a nyári előkészítő ülésen ítélet születhetett volna, de mivel a vádlott beismerő vallomása nem egyezett a váddal, a bíróság nem tudta elfogadni, ezért még akkor megkezdődött a tárgyalás. K. B. A. azzal keltett zavart, hogy azt mondta, valóban meg akarta ölni a nőt, de erre maga a sértett kérte meg, miután ő a hite miatt nem volt képes végezni önmagával.

A júliusi tárgyalási napon azonban kiderült, hogy a korábban ingatlanközvetítőként dolgozó, elvált, háromgyerekes férfi már közvetlenül a bűncselekmény után is azzal magyarázta a történteket, hogy

„ki akarta szabadítani a nőt a szenvedő testéből",

miután pár hónapos kapcsolatuk alatt meggyőződött róla, hogy a szintén elvált, szintén háromgyerekes R. képes vándorolni a lelkekben.

- Amit azóta átéltem, levitt a föld alá. Az a szerencsém, hogy a Google-ön utána tudok nézni, hogyan kell összeadni

- mondta júliusban a tárgyalóteremben R., aki egyrészt az agysérülései, másrészt az átélt trauma miatt is küzdött a szavakkal és az emlékeivel.