Nagyon elszaporodtak a szúnyogok az esőzések miatt, fél évig mégis engedélyezik a kémiai szúnyogirtást

2020. július 27., 19:46

Szerző:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arről tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű irtás a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást.

Szúnyoggyérítés Szolnokon Szúnyoggyérítés Szolnokon
Fotó: Mészáros János

Az NNK közleménye szerint a rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek, ráadásul az utóbbi években több olyan trópusi szúnyogfaj is megjelent, amely forró égövi betegségeket terjeszt.

A népegészségügyi központ figyelmeztetett, hogy a szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni.

A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.