Sztálinhoz és Pol Pothoz hasonlította Orbán Viktort vezércikkében az Atlantic

A magyar államberendezkedés és a magyar miniszterelnök híre a nagyvilágban.

2019. május 10., 07:20

Szerző:

A Közép-európai Egyetem (CEU) kálváriáján keresztül mutatja be az Orbán-rendszer működését a neves amerikai lap, az Atlantic. Az egyik legerősebb szál az egyébként sokáig független, a rendszerváltás után a keleti blokk országai közül kiemelkedő magyar egyetemekre való rátelepedése a Fidesznek.

  • A kormány politikai okokból indított támadást a CEU ellen.
  • Pártpolitikai döntések alapján ültették embereiket az egyetemek vezetésébe.
  • Hatalmas kormányzati kontrollt emeltek az egyetemek és az oktatási rendszer fölé.

Az intézkedések öszzképét úgy írja le a szerző, Franklin Foer, mintha a kormány szisztematikusan telepedett volna rá az értelmiségre, hogy semlegesítse, valamint

Sztálinhoz és Pol Pothoz hasonlóan engedelmes tömeggé alakítsa a társadalmat.

Továbbá részletezik a demokrácia átfordítását az illiberális irányba, valamint a Soros György elleni hadjáratot, ebben ugyancsak kitérve a milliárdos által alapított CEU szerepére. Felelevenítették azt a kampányt is, mikor a villamosok padlójára ragasztatta ki a kormány Soros arcképét, hogy azon tapossanak az emberek - ez a náci megszállás idejére emlékeztette a szerzőt.

A CEU-ról az amerikai nagykövettel, David Cornsteinnel is beszélgetést folytatott Budapesten. Amikor arról volt szó, hogy az amerikai-magyar egyetem befolyásolhatja-e a két ország viszonyát, Cornstein úgy válaszolt, hogy

„Nem igazán”.

Ezt később kínosnak érezte, ezért az újságírónak kiegészített azzal, hogy sajnálja, hogy a CEU elköltözik Bécsbe Budapestről. A korrekció azonban nem volt túl erős, mert a nagykövet elmondta, hogy reményei szerint "mással fognak foglalkozni" hamarosan, nem pedig a CEU-val.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.