A szombathelyi kettős gyilkos emlékét idézte fel a lakókban egy napok óta halott idős férfi

2019. június 25., 16:38

Szerző:

A halottszállítók fehér ruhája és maszkjuk miatt gondolta néhány szombathelyi, hogy a Károly Róbert utcában, egy első emeleti lakásban esetleg gyilkosság történt. A 112 Press azonban úgy tudja, hogy az ott lakó idős férfi több napja elhunyt, de idegenkezűség gyanúja nem merült fel. Az idős ember holttestét teljes védőfelszerelésben vitték le az épület előtt álló járműhöz a halottszállítók, de a környékbeliek nem csak emiatt gondolhattak emberölésre.

2011 januárjában ebben a házban találtak holtan egy középkorú asszonyt, aki napokkal korábban halhatott meg - emlékeztet a 112 Press. A nő testén késsel és kalapáccsal okozott külsérelmi nyomok voltak, huszonéves fia pedig eltűnt. A rendőrök megkezdték az emberölési ügy felderítését, az egyik nyomozónak a sok késszúrásból pedig beugrott egy öt évvel azelőtt történt lezáratlan emberölés. 2006-ban néhány utcával arrébb gyakorlatilag kivégeztek egy trafikos férfit az ott található garázssor egyik üzletében.

A rendőr megérzése jó volt, a DNS-vizsgálatok igazolták, hogy a meggyilkolt asszony fia volt a garázssori gyilkos. (A 2006-os esetnél mindössze 20 éves Z. Ádám megsérült és értékelhető vérnyomot hagyott.) Az egyik ismerőse Skype-on keresztül felvette vele a kapcsolatot, majd a rendőrökkel is - írta 2011-ben a Nyugat.hu. Z. Ádám ekkor már kijelentette, hogy öngyilkos lesz, de az ereit már a beszélgetés közben felvágta. Az ismerős a rendőrök tanácsait követve húzta az időt és közben a rendőrök próbálták belőni, hogy a férfi hol csatlakozik az internetre.

Z. Ádámot Budapesten találták meg. Mire rátörték az ajtót, már hevesen szurkálta magát. Súlyos, életveszélyes állapotban került a kórházba, de meg tudták menteni az életét. Búcsúleveleket is írt, amelyben beismerte anyja megölését és mindenkitől bocsánatot kért. 

A férfit életfogytiglanra ítélték.

Az ítélet indokolásában elhangzott: Z. Ádámnak nem volt munkája, naphosszat számítógépes játékokat játszott és az anyján élősködött. A pénzszerzés motiválta akkor is, amikor kitervelte, hogy egy havi fizetéséért megöli az anyját, hogy a pénzből egy hetet szlovák ismerőseinél szórakozzon.

Zólyomi Csilla tanácsvezető bíró kiemelte: a rendelkezésre álló adatok alapján a 20, illetve 24 éves korában elkövetett gyilkosságokkal a fiatalember egyetlen célja a pénzszerzés volt. Tetteit "rendkívül embertelenül, valóban kivégzésszerű kegyetlenséggel" követte el, ezért "társadalomból történő végleges kivonása indokolt".

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.