Az Óbudai Egyetem bejelentkezett a Szinyei Merse Pál Gimnáziumért

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium lehet az első középiskola, amely úgy kerül egyetemi fenntartásba kerül, hogy a felsőoktatási intézmény kifejezetten jelentkezik a fenntartói poozícióra. 

2023. március 14., 10:54

Szerző:

Az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetem bejelentkezett a budapesti, VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartásának átvételére, szándékukról a múlt héten tájékoztatták a tantestületet, a diákokat és a szülőket – értesült a Népszava.

A jelenlegi fenntartó, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott az iskola átadására, amelyről a köznevelésért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter dönt majd várhatóan május 31-én. Nem példa nélküli, hogy egy egyetem középiskolát vagy akár általános iskolát tart fenn, a Debreceni Egyetemnek, az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek is vannak gyakorló iskolái, azonban most először fordul elő, hogy egy egyetem kifejezetten egy középiskola átvételére jelentkezzen. Ez kiderül abból a Népszava birtokába került jegyzőkönyvből is, amelyet a  az egyetem, a tankerület, az önkormányzat, az iskolavezetés és a szülői munkaközösség képviselői részvételével tartott egyeztetéséről készült. A szülőket, diákokat és a tantesületet a múlt héten tájékoztatták a fejleményekről, majd március 7-én, kedden tartottak egy egyeztetést az érintett felek.

A Szinyei Gimnázium lenne az első, és feltehetően nem is az utolsó, amely egyetemhez kerülne. Legalábbis erről árulkodik az Óbudai Egyetem rektorhelyettesének, Molnár Andrásnak egy kijelentése: a váltást egyebek mellett azzal indokolta a jegyzőkönyv szerint, hogy „az állam a szerepvállalását, ahogy elkezdte csökkenteni a felsőoktatásban, úgy ezt a közoktatásra is ki akarja terjeszteni.”

(Fotó: Marjai János)