Szijjártó: Ideológiai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni és főzni

A külügyminiszter szerint pragmatizmusra és józanságra van szükség az energiaellátás biztonságának kérdésében.

2022. június 2., 12:24

Szerző:

Filozófiai-ideológiai viták helyett pragmatizmusra és józanságra van szükség az energiaellátás biztonságának kérdésében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Azerbajdzsánban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a 27. Bakui Energia Fórumon arról számolt be, hogy ma a biztonságos energiaellátás a legfontosabb kérdés a nemzetközi politika napirendjén, a téma azonban értékelése szerint abszolút túlpolitizálttá és túlideologizálttá vált.

Felszólalásában hangsúlyozta: ennek fizikai és matematikai kérdésnek kellene lennie, a források és szállítási útvonalak, illetve a szükséglet kiszámítása tekintetében.

„Ideológiai megfogalmazásokkal, nyilatkozatokkal a házakat fűteni nem lehet, főzni nem lehet, ideológiai nyilatkozatokkal nem lehet a gazdaságokat működtetni”

- fogalmazott.

Aláhúzta: a legfontosabb feladat a visszatérés a normalitáshoz, a pragmatizmushoz és a józan észhez ebben az ügyben.

A külügyminiszter szerint történelmi és földrajzi szempontok határozzák meg az energiaforrásokhoz való hozzáférést, a nemzeti energiamix megváltoztatásához pedig az infrastruktúra fejlesztésére, beruházásokra van szükség. Miközben szerinte jelenleg „a vita kizárólag arról szól, hogy hogyan szabaduljunk meg az orosz energiahordozóktól, arról nem zajlik pragmatikus párbeszéd, hogy miként pótoljuk azokat”.

Kijelentette, hogy a kormány nem fog beleegyezni az orosz földgázimport bármiféle szankcionálásába, ugyanis hazánk a szükséglete mintegy 85 százalékát oroszországi forrásból fedezi, méghozzá nem pusztán szórakozásból, hanem a földrajzi és infrastrukturális adottságok miatt.

Hozzátette: „Azerbajdzsán jó lehetőség, az azeri földgázt a jövőben majd számításba tudjuk venni, de ez csak akkor reális, ha a Kaszpi-térségből Európa középső felébe haladó szállítási útvonalakat fejleszteni fogják, ehhez európai uniós forrásokra, elköteleződésre és programokra van szükség” - mondta.

A miniszter szerint ahelyett, hogy nyomást nyomást gyakorolnának az orosz energiaforrásoktól függő országokra, inkább arról kellene gondolkoznunk, hogy hogyan vonjunk be újabb forrásokat az energiamixünkbe.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter a 27. Bakui Energia Fórumon, 2022. június 2-án. Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium)