Egy Facebook-poszt miatt vitték el a rendőrök a nyugdíjast, amiben diktátort emlegetett, de csak a hatóság volt túlbuzgó

2020. május 13., 13:48

Szerző:

Nem kis botrányt kavart, hogy a rendőrség az otthonából vitt el rémhírterjesztés gyanújával egy 64 éves férfit, aki a Facebookra posztolta ki véleményét. A Borsod megyei Szerencs mellett élő András még április 28-án írta a bejegyzést, amiben egyebek mellett az olvasható, hogy

„Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig.”

A férfi a rendőrség szerint azonban – ezért mentek érte, miközben a posztjára mindössze 19 lájk és 11 megosztás érkezett – a „koronavírussal kapcsolatos hamis tényállításokat tett közzé”.

A 444.hu megtalálta a férfit, aki azt mondta a portálnak: a rendőrségen, ahová reggel vitték be és délután engedték ki,

voltak kérdések, például, hogy „ki az pontosan, akit én diktátornak nevezek”.

A rendőrök a férfi facebookos bejegyzéséről azt közölték, hogy „többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet.”

András a 444-nek elmondta, a rendőrök reggel 6-kor házkutatási engedéllyel érkeztek, nem tagadta, hogy ő írta, „vállalom érte a felelősséget, mert semmi olyan nincs benne, ami gátolná a vírus elleni védekezést. Ebben hír sincs, nem hogy rémhír, ez inkább egy filozófiai okfejtés”, mondta.

A férfi úgy érzi, a rendőrök korrektül bántak vele, neki úgy tűnt, hogy se a rendőrök se az ügyészek nem tudták, hogyan kellene értelmezni esetében a rémhírterjesztést. Azért írta, amit írt, mert elege lett a félrevezetésből, a ferdítésekből, a Facebook az egyetlen, ahol ki tudja engedni ezt a gőzt. 

Beszélt arról is, hogy míg ő a rendőrségen volt, a párjának aznap volt a születésnapja, a fia online vizsgázott,

„remegett kezük lábuk, hogy most mi lesz”,

de ő hitt abban, hogy semmi.

Szerencsére igaza lett, szerdán ugyanis az ügyészség azt közölte, a férfi cselekménye

tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt,

mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz, írták a 444-nek.

András elfogásáról itt a videó:

És itt pedig az ominózus bejegyzés:

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.