Szél Bernadett: Kormány az ilyen? 77 milliárdtól esik el Magyarország

Inkább lemondtak a Norvég Alap 77 milliárdjáról, mert abból 4-et nem ők oszthattak volna szét.

2021. július 25., 21:12

Szerző:

Felháborodott bejegyzést tett közzé Szél Bernadett közösségi oldalán. A politikus azt írta posztjában, a kormány a hosszas tárgyalások ellenére sem ment bele abba, hogy a Norvég Alap által ajánlott támogatás, vagyis a 77 milliárd forint egy részét, 4 milliárd forintot a kormányzattól független eljárásban oszthassanak szét a civileknek az arra szakmailag legalkalmasabb jelöltek. Ehelyett inkább lemondtak az országnak járó pénzről. Norvégia azért fizet támogatást Magyarországgal együtt 15 európai államnak – magyarázta a képviselő, hogy cserébe korlátozások nélkül lehessen tagja az EU belpiaci együttműködésének, ugyanúgy, mintha EU-tag lenne. Ez a pénz tehát a gyakorlatban az országnak járó EU-támogatás, nem a Fidesz magánkasszája – írta. 

Szél Bernadett hozzátette: „Amikor a kormány 2014-ben orosz mintára harcot hirdetett a kormánytól független civilek ellen, az első «áldozat» a Norvég Civil Alap pénzosztó mechanizmusa volt, a keleti rendőrállamokat idéző törvénytelen rendőrségi fellépéssel, házkutatással, a NAV és az ÁSZ teljesen eredménytelen, de megfélemlítésre bőven alkalmas fellépésével, az Ökotárs Alapítvány és más civilek megbélyegzésével, propagandahadjárattal.” Mára pedig egész egyszerűen az egész Norvég Alapnak mond nemet a kormány, csak nehogy a klímavédelemmel, oktatással, egészségüggyel foglalkozó civileknek is jusson belőle.

A politikus hangsúlyozta: a pénzre óriási szükség volna. Rengeteget költöttek a norvégok például a hazai oktatási rendszer hiányosságait enyhítő tanodákra, esélyteremtő programokra, zöld projektekre, műanyag és egyéb hulladékok kezelésére – ezek most mind forrás nélkül maradnak a Fidesz öncélú bosszúja miatt. „Ha az övék nem lehet, hát ne legyen senkié! Kormány az ilyen?!” – zárta bejegyzését.

(Kiemelt kép: Budapest, 2018. március 15. Szél Bernadett, az LMP társelnöke beszédet mond a párt ünnepi megemlékezésén egy fővárosi szállodában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján, 2018. március 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)