Szél Bernadett kiakadt, mert az ügyészség szerint tárgyszerű a kormány hírhedt vakcinatáblázata

Visszadobta az ügyészség az ellenzéki képviselő rémhírterjesztés gyanúja miatt tett feljelentését a kormány vakcinatáblázata ügyében. 

2021. június 11., 13:22

Szerző:

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség feljelentésem nyomán hozott friss határozata szerint a kormány kamutáblázata nemhogy „nem meríti ki a rémhírterjesztés bűntettének törvényi tényállását”, de egyenesen tárgyszerű – közölte Szél Bernadett közösségi oldalán.

Mint írja, nyomozás ugyan nem volt, nem kérték ki a kamutáblázat hiányzó háttéradatait és nem hallgattak ki senkit, ehelyett nagy bölcsen megállapították, hogy a vakcinatáblázatban közölt adatok közzétételével „a kormányzat a rendelkezésére álló statisztikai adatokról adott tárgyszerű tájékoztatást a második oltás után megfertőződött és elhunyt személyek vonatkozásában a megjelölt időszakban, az egyes oltóanyagokra vetítve”.

Szerintük nem tett olyan kijelentést a kormány, „amely az orosz és kínai oltóanyagot bármilyen formában preferálta volna az úgynevezett nyugati típusú vakcinákkal szemben”.

Az ügyészség ezek szerint mindenkinél, Karikó Katalinnál, a Magyar Orvosi Kamaránál, tudósok soránál is jobban ért az oltások hatékonyságának méréséhez, és Gulyás Gergely is elmehet Szijjártóhoz hasonlóan díszprofesszornak – írja az ellenzéki képviselő.

Szél Bernadett emlékeztet: a szakemberek egybehangzóan állították – és józan paraszti ésszel is belátható-, hogy a táblázat ebben a formájában teljesen félrevezető és nem alkalmas az egyes vakcinák hatásosságának összehasonlítására, pláne nem olyan meredek következtetések levonására, ami a kormányzati koronavírus honlapon jelent meg: „a Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után”.


Fotó: Magyarország Kormánya

Nemcsak alapvető információk hiányoztak a táblázatból, mint az oltottak kora, egészségi állapota, az oltások időbeli megoszlása, de teljesen valószínűtlen halálozási adatok szerepeltek benne, pl. 100 ezer főre vetítve 32 haláleset a Pfizer második adagja után, miközben kutatók szerint extrém ritka esetben, 1,4 millió beoltottnál 10 fő alatti a halálozás – tette hozzá.

Szél Bernadett szerint a valóságban ez igenis kimerítette a rémhírterjesztés fogalmát: a kormány minden eszközt bevetett, hogy a keleti vakcinákat népszerűsítse a nyugatiakkal szemben. Karikó Katalint idézve, „ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Karikó Katalin kutatóbiológus is reagált a táblázatra. 

„Még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja: kizárólag megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit” – reagált Facebook-posztjában Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a magyar kormány által publikált, a vakcinák hatékonyságával kapcsolatos táblázatra.

(Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.