Reagált Gyöngyöspata roma önkormányzata Orbán szavaira: már az iskolapadban elvették az érvényesülés lehetőségét a gyerekektől

2020. január 10., 09:24

Szerző:

Gyöngyöspata Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata (RNÖ) nyugalomra int és felelős hozzáállást vár az érdekeltektől – írta közleményében a testület Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva.

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott évindító tájékoztatóján a szegregáció miatt a gyöngyöspatai romáknak jogerősen megítélt kárpótlás kapcsán azt mondta, hogy sérti az emberek igazságérzetét, hogy a helyi romák munkavégzés nélkül kapnak egy nagy összeget. Majd a roma gyerekek elkülönített oktatása miatt megítélt pénz után arról beszélt, hogy ami igazán zavarja az embereket, az a rossz börtönkörülmények miatt bűnözőknek megítélt milliók.

– Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni – tette hozzá Magyarország miniszterelnöke.

„A roma gyerekek fizikailag elkülönített oktatását másfél évtizede szeretnék a gyöngyöspatai romák megszüntetni. Mindenféle hivatalokhoz fordultak, sikertelenül. Ezek után a független magyar bíróságot kérték, hogy szolgáltasson igazságot. Ez egy megalázóan sokáig tartó eljárás végén meg is történt: kimondásra került, hogy törvénybe ütköző módon szegregálták a roma gyerekeket a helyi iskolában”

– emlékeztetett rá az RNÖ bejegyzésében.

A nemzetiségi önkormányzat megjegyezte, hogy az iskola nem változtatott a gyakorlatán, ezért az oktatási szegregáció ellen küzdő szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vállalta, hogy kártérítési pert indít, hogy a gyermekeknek az elkülönített, szándékosan nem megfelelő színvonalú oktatás miatt elszenvedett hátrányukat és kárukat az ezért felelős fenntartók térítsék meg.

„Első- és másodfokon is, immár jogerős döntés mondja ki, hogy iskolaévenként 3-500 ezer forint kártérítés jár az elkülönített oktatás elszenvedőinek. Az életben való érvényesülés az iskolapadban kezdődik, ezt a lehetőséget vették el ezektől a gyerekektől, és ez az az okozott kár, amiért a bíróság szerint kártérítés jár”

– olvasható a közleményben.

„Mi elfogadjuk és tiszteletben tartjuk a független bíróságok döntéseit, és bízunk benne, hogy az eddigi, évtizeden át tartó jogszerűtlen magatartás után végre jogkövetően állnak a felelősök is a gyöngyöspatai romákhoz. Nem kérünk se többet, se kevesebbet”

– szögezte le a roma önkormányzat.

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) szintén közleményt adott ki, amelyben a szervezet elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy az ország miniszterelnöke munka nélkül kapott pénzzé degradálja a roma családoknak megítélt kártérítést.

A jogvédők emlékeztettek arra, hogy olyan súlyos jogsértésért ítélték meg a patai gyerekeknek a kártérítést, ami egyébként Magyarországon máshol is elterjedt, és ami megfosztja a roma gyerekeket az azonos színvonalú oktatástól. Emiatt Magyarországgal szemben az EU kötelezettségszegési eljárást is folytat.

(Az Index nyomán.)