Volt botrány, Botka László most már a sokadik ellenfelére vár

Kisebb botrány után végül megállapodott az ellenzék Szegeden, és egységesen felsorakozott Botka László jelenlegi szocialista polgármester mögött. Az összefogást bejelentő sajtótájékoztatón nem jelent meg a DK. A szocialisták szerint Gyurcsány Ferenc helyi emberei felrúgták a megállapodást, a DK szerint viszont a bejelentés idején még javában zajlottak a tárgyalások. Gyurcsány Ferenc és Botka László telefonos egyeztetésének köszönhetően végül elsimult az ügy. Közben felbukkant egy polgári értékeket valló szegedi ellenjelölt, akiről a városban azt suttogják, hogy a Fidesz embere, ő viszont lapunknak azt állítja, minden támogatójának megmondta előre, ha biodíszletnek akarják, elválnak az útjaik.

2019. július 8., 13:55

Szerző:

– Senki sem fázik, ugye? – viccelődik Botka László szegedi polgármester a szentmihályi bölcsődekertben. Limonádéval is nehezen bírható a forróság. Pedig van frissítőből elég a kerti asztalon. A kerítéseken lufik, mögöttük, amerre a szem ellát, kukoricaföld. A bölcsőde előtt kisuvickolt kocsik sorakoznak. A hangszórókból gyerekdal szól, a Sajtkukac duó női tagja próbál. Gyerek még alig, de az itt dolgozók már ünneplőben várják az apró székek, faházikók között a megnyitót. A Szegedhez tartozó intézmény hatvanéves, most újították fel 111 millióból, amelynek fele városi, fele uniós pénz. Tíz hónapig a gyerekek a művelődési házban kaptak helyet, most végre visszaköltözhetnek. A körzet egy visszavonulófélben lévő fideszesé, a polgármester meg szoci. Mindketten itt vannak, lejattolnak egymással, de tartják a távolságot. Botka kampányvideót is készít, ősszel választás lesz, be kell spájzolni.

– Szeged a legsikeresebb magyar város volt az elmúlt években, az itteniek hetven százaléka úgy véli, hogy a település jó irányba fejlődik. Mi nem tettünk különbséget pártállás és politikai hovatartozás alapján, azt néztük, tudással és tisztességgel hogyan tud valaki hozzájárulni a város építéséhez. A NER nem ez alapján működik. Örülök, hogy az ellenzéki pártok támogatják, hogy az eddigi munkát akarjuk folytatni – nyilatkozik kampányüzemmódban Botka.

Kisgyerekhez guggol a bölcsis néni a kifeszített nemzeti színű szalag alatt. 

– Ér még az ollóval és a gyerekkel kapcsolatos mondás? – kérdezi Botka. Végül az igazgatónő kezében marad az olló, a gyerek csak statiszta a szalag átvágásánál, jöhet a taps, a zene meg a limonádé.

Fotó: Merész Márton

Hogy milyen támogatásról beszélt Botka?

Néhány órával korábban a szegedi városháza előtti parkban sorakozott fel az ellenzék: az LMP, a Párbeszéd, az MSZP, a Momentum, a Jobbik, az Összefogás Szegedért képviselője. A DK nem jött el. Választási szövetséget bejelenteni érkeztek. Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő, pártjának megyei elnöke példátlan összefogásról beszélt, no meg arról, hogy mindenki beáll Botka jelöltsége mögé, mind a húsz helyi körzetben közös jelöltet indítanak. A többi megszólaló is az összefogás fontosságát mantrázta: Fehér Attila (LMP) arról beszélt, hogy Szeged legyen a legzöldebb város, Kovács Tamás (Párbeszéd), hogy nemcsak zöld, de baloldali város legyen, Kiss Henriett (Összefogás Szegedért), hogy a település támogatja a civileket, Mihálik Edvin (Momentum), hogy ők a fiatalság, az új generáció, a lendület és a cselekvés pártja, Tóth Péter (Jobbik) pedig arról, hogy minden jobboldali, konzervatív szavazzon az összefogásra, ez a város érdeke.

Négyszemközt valamennyien megerősítették, hogy a tavalyi, úgynevezett rabszolgatörvény elleni tiltakozáson kovácsolódtak össze, közös tüntetéseket szerveztek, akcióztak, programokon gondolkodtak. Már az uniós parlamenti választás előtt elkészültek az önkormányzati voksolásra összeállított megállapodástervezettel. Ám a Momentum és a DK váratlanul sikeres szereplése miatt zavar támadt a gépezetben. Pont úgy, ahogy Budapesten, ahol mindkét párt, megérezve saját erejét, a főpolgármester-jelölti előválasztáson indított saját jelöltet. Információink szerint a sikeres EP-választás után a szegedi Momentum egy helyett két képviselőjelöltet szeretett volna indítani, a DK pedig egy helyett négyet. Úgy tudjuk, erre is bólintottak a szocialisták. Ám a DK az igényelt négy körzet között egy olyat is akart, amelyben a Momentum indíthatott volna aspiránst. Informátoraink szerint itt szakadtak meg a tárgyalások. A helyi purparlét fokozta, hogy Szabó Sándor – amikor újságírók rákérdeztek, hol maradt a tájékoztatóról a DK – úgy fogalmazott: velük is megszületett a megállapodás, de ezt az európai parlamenti választásokat követően, a fővároshoz hasonlóan a DK felrúgta. Viszont nyitottak az együttműködésre, és ha a DK nem, azzal a Fideszt támogatja. A Szeged Ma portálnak nem sokkal később nyilatkozott Binszki József, a DK helyi elnöke, hogy ők semmilyen megállapodást nem rúgtak fel, de még vannak nyitott kérdések, ezekre keresik a megoldást.

A két párt között Szegeden nem túl harmonikus a viszony. A Botka körül tömörülő erők azt nehezményezik, hogy a DK többször ellenük szavazott a közgyűlési üléseken, vagy legalábbis tartózkodott a voksolásoknál. Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési frakciójának szóvivője pedig sajtótájékoztatóján azt mondta, a Botka és a DK közötti rossz viszony még a szegedi polgármester két évvel ezelőtti miniszterelnök-jelöltsége idejére datálható, és szerinte ez vetülhetett ki a helyi egyeztetésekre is. Hétvégén Gyurcsány Ferenc közvetített a felek között, az ellenzéki együttműködés bejelentése után többször is tárgyalt telefonon Botkával. Ez némileg gyengíti a múltra vonatkozó szóvivői magyarázatot, hiszen az a bizonyos rossz viszony legfőképpen Gyurcsány és Botka között állt fenn, mégis ők oldották fel a helyzetet. Valószínűbb, hogy a DK hiányzása a közös sajtótájékoztatóról túlságosan nagy feltűnést keltett, ami nem annyira kommentárt, mint inkább gyors megoldást igényelt. 

– Ez volt a múlt, most mindenki egységes Szegeden – mondja Gréczy.

Úgy tudjuk, a DK végül megkapta a négy körzetben az indulás lehetőségét, viszont lemond arról, hogy ő kapja meg az előzőleg a Momentumnak ígért egyik körzetet. A végső egyezség szerint a Jobbik két, az LMP és a Párbeszéd egy-egy jelöltet indíthat a szegedi önkormányzati választásokon.

A Fidesz tizenhét éve nem tudja Botkát legyőzni, ráadásul a szocialista politikusnak kétharmados a többsége a közgyűlésben. Éppen ezért nem akart a polgármester több helyet átadni, hiszen ahhoz korábban győztes képviselőket kellett volna leléptetnie. A 24.hu írt arról, hogy Kubatov Gábor pártigazgatónak kellett átvennie a helyi Fidesz vezetését, de legalábbis a pártszervezet közvetlen felügyeletét, az mert képtelen volt elfogadható polgármesterjelöltet állítani Szegeden. Kubatov csapata hetente egyszer Szegedre utazik, és irányítja a városi Fidesz stábüléseit. A pártigazgató és emberei lényegében kiszorították a Szegeden hídfőállásokat elfoglalni akaró Lázár Jánost, aki Orbán Viktor mellől, a kancelláriaminiszteri posztról bukott a déli végekre. A Lázár emberének tartott Szabó Bálint a Szeviép-üggyel támadta a szegedi polgármestert. Szabó korábban a szocialistáknál és a DK-nál is mozgolódott, általában botrányok (szocialista tagbeléptetés, az őszödi beszéd kiszivárogtatójának állítólagos ismerete) kísérték a munkásságát. Végül önjáró lett, egyeztetés nélkül bejelentette, hogy indul a polgármesteri posztért, mire kegyvesztetté vált a Fideszben, és Kubatovék végül Botka ügynökének, baloldali bajkeverőnek kiáltották ki.

Fotó: Merész Márton

A Fidesz telefonos közvélemény-kutatással szondázta, kit támogatnának a polgárok polgármesterjelöltként: B. Nagy László korábbi, Bartók Csaba jelenlegi szegedi pártelnököt, Varga Mihályt, a KÉSZ Holding tulajdonosát vagy Szabó Gábort, az egyetem volt rektorát. Szintén a 24.hu írta meg, hogy végül mégsem ebből a névsorból választottak, hanem Nemesi Pált, a Ferroép Fővállalkozó Zrt. tulajdonosát, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét indítják Botka ellen. Nemesi cége több állami és önkormányzati megrendelést teljesített már Szegeden. Legutóbb Lezsák Sándor parlamenti alelnök Lakiteleki Népfőiskolája területén megvalósuló termálfürdő építésére kapott nettó 4,5 milliárdos szerződést – írta a portál. A Botka körül tömörülő pártok szerint a Fidesznek korábban sem jöttek be a civilnek és függetlennek mondott jelöltek. A 2014-es önkormányzati választást hozzák fel, akkor Kothencz Jánosnak, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatójának polgármester-jelöltségét támogatták. A Délmagyar.hu szerint annak idején a jelölt a civilségét és a függetlenségét hangsúlyozta: „Nem voltam és nem leszek semmilyen pártnak a tagja. Civil vagyok. Amikor elvállaltam a felkérést, elhatároztam, igyekszem hátamra venni mindazokat, akik közül egy vagyok csupán.” Kothencz mögött nemcsak pártok, hanem egy civil szervezet is állt: a Fidesz és a KDNP mellett a LÉT (Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása) is. Ám elvérzett a voksoláson: rosszabb eredményt ért el Botkával szemben, mint elődje négy évvel korábban.

De kicsoda Nemesi Pál?

A szegedi Dóm mellett találkozunk. Ősz haj, fehér ing, karján a zakó. Meleg van. Leülünk egy teraszra, tőlünk pár lépésre a Szegedi Szabadtéri Játékokra hangolnak a muzsikosok. Fel-feldübörög a zene. Vizet kérek, ő kávét.

A 62 éves vállalkozó a Békés megyei Gádoroson született. Szülei a mezőgazdaságból éltek, ő első generációs értelmiségi. Tizennégy éves kora óta szegedi, gimnáziumi kollégistaként kezdett Csongrád megye „fővárosában” élni, később Pesten villamosmérnökként végzett. 1979 óta folyamatosan az építőiparban dolgozik: kezdetben két állami vállalatnál talált munkát, 1990-ben saját céget alapított.

– Nem örököltem, konyhapénzből alapítottuk néhányan a céget. Ugyanaz a neve ma is, Ferroép Zrt., és én is ugyanaz vagyok, a telefonszámom sem változott – mondja.

2008 óta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. A politikával nem volt kapcsolata a rendszerváltozás előtt, most sem tagja egyetlen pártnak sem.

– Reményeim szerint ez nem is változik. Munkám során igyekeztek rám ragasztani, hogy MSZP-s vagyok, aztán meg azt, hogy fideszes, de egyik sem igaz. Polgári értékrend szerint élem a mindennapjaimat – mondja.

– Miért döntött úgy, beszáll a politikába?

– Öt hónappal ezelőtt még nem voltak ilyen ambícióim, szándékaim. De ha a politikában van egy helyzet, azt ki kell használni, ha nem próbálod meg, több ilyen lehetőséged nem lesz.

Talán akkor kezdődött minden, amikor egy kamarai rendezvényen gazdasági témában szólaltam fel, és a beszédemnek nagy sikere volt. Emellett azt láttam, hogy Szeged lemaradt a gazdaságfejlesztésben. Több alkalommal jeleztem észrevételeimet a városvezetésnek, de elutasították a javaslataimat. Így elváltak útjaink. Egyre többen biztattak, vállaljam el a feladatot.

– A Fideszből? – vetem közbe.

– Nem. A baráti, vállalkozói körből. Amúgy vannak polgári és szocialista barátaim is – válaszolja.

Nevetve teszi hozzá, hogy még nem fogunk Pestre érni, már híre megy majd a városban, hogy Nemesi Pállal kávéztunk. Ő is így járt: hírbe hozták, hogy egyeztetett a fideszes potentátokkal.

– Például Kubatov Gáborral – mondom.

– Igen, egyeztettem vele. Nem is tagadtam. Karácsony előtt együtt ebédeltem egy szocialista barátommal, amikor egy fideszes csapat tért be a vendéglőbe. Januárban finoman megjegyezték, látták, kivel voltam. Akkor is és most is azt mondom, tőlem senki ne kérjen olyat, hogy ne üljek le valakivel kávézni.

Hogy ki támogatja a jelöltségét?

– Ízesítés alatt áll a főztünk. Elsősorban egy vállalkozói kör, egy egyesület támogat, és egyeztetünk a Fidesz helyi képviselőivel is. Nincs még leütve a történet. Ha ők is mögém állnak, akkor is független jelöltként, később független polgármesterként fogok dolgozni. Tizennégy éves korom óta a magam gazdája vagyok, ez 62 évesen sem fog megváltozni. Mindenkinek megmondom előre, ha biodíszletnek akarnak, elválnak az útjaink – teszi hozzá.

Azt vetem fel, hogy a másik oldal szerint Nemesi Pál indítása csel csupán, a 12 éve Szegeden sikertelen fideszes csapat most függetlennek mondott jelölttel támad, hogy megbuktassa Botkát.

– A Fideszt kell megkérdezni, hogy így gondolják-e. 2008-ban lettem kamarai elnök, és nem azért, mert megüresedett volna a pozíció. A volt elnök célkitűzéseivel – aki maradt volna tisztségében – nem értettem egyet. Egy közösség támogatott engem, programot írtunk, kampányeseményeink voltak, váltást akartunk. Győztem. A volt elnökkel azóta is jóban vagyok – igaz, volt némi duzzogás, mert veszteni senki sem szeret –, de ma is összejárunk családi ebédekre, baráti társaságba. A polgármesterre sem tekintek úgy, mint ellenségre. Nem tudok rosszat mondani rá. Sok dolgot jól csinál, tisztelem is ezért, és ha én győzök a versenyfutásban, továbbviszem néhány ötletét. Viszont sok mindent másképp csinálnék.

Nemesi Pál azt mondja, a szegedi gazdaságfejlesztésben van véleménykülönbség közöttük. Szerinte soron kívül rendezni kell a kapcsolatot a kormánnyal. Ha egy befektető Magyarországra akar jönni, akkor a cégmenedzsment a minisztériumnál érdeklődik arról, hol érdemes befektetni. Úgy véli: ha a város vezetése és a kormány között nem jó a kapcsolat, akkor nem az adott települést ajánlják a befektetőnek.

Fotó: Merész Márton

– Önmagában nem hátrány, hogy egy város szocialista vezetésű, csak kommunikálni kellene a kormánnyal. De ezt Szeged nem teszi meg. Ez hiba, nyitottnak kell lenni. Emellett nincs megfelelő nagyságú, előkészített, ipari beruházásra alkalmas terület a környéken. Így versenyhátrányba kerülünk. Ha egy céget megfelelő lobbitevékenységgel idecsábítunk, és neki az üzeme beindításához sok száz hektáros az igénye, két év alatt sem tudja beindítani a gyártást. A gyártóüzemek létesítése az emberek életszínvonalának emeléséhez járulna hozzá, ebben a nyugati országrészhez képest lemaradtunk. Emellett egy harmadik Tisza-hídra is szüksége van a városnak.

– Mikor dől el, hogy kik támogatják? – kérdezem.

Azt mondja, két héten belül pont kerül az ügy végére. A programját július végére dolgozzák ki, ebben a munkában a kamarai csapata is segíti.

Lesznek-e őt támogató képviselőjelöltek?

– Bármennyire kiterjedt a kapcsolatrendszerem, nem tudok mind a húsz körzetben magam mellé jelöltet állítani – válaszolja. – Négy-öt képviselőjelöltet tudok bent tartani a rendszerben. Az engem támogató szervezetekkel először a programban kell megállapodnunk, utána beszélhetünk majd arról, ki hány jelöltet állít.