Szabály szerint nem létezünk – Megalázó szituációkba kerülnek a transzneműek, akiknek felfüggesztették a nem- és névváltoztatását

Még egy postai küldemény átvétele és az érvényes BKV-bérlet bemutatása is problémát jelent azoknak a transz férfiaknak és nőknek, akiket a magyar állam hozott ilyen helyzetbe egy tollvonással. Két transz emberrel beszélgettünk arról, hogy mit jelent ma Magyarországon transzneműnek lenni, milyen az élet férfi névvel, de női külsővel.

2019. április 4., 14:29

Szerző: Bíró Veronika

168 Óra írta meg, hogy a magyar állam felfüggesztette a nem jogi elismerésének, azaz a nem- és névváltoztatás eljárását, a kérelmezők ezért a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak. A döntés azokat a transznemű embereket érinti, akiknek nemi identitása nem egyezik meg a születéskor bejegyzett nemükkel, ezért nevüket és nemüket annak megfelelően változtatnák meg.

Az érintettek egyelőre válaszra várnak, pedig sokan közben már a hormonkezelést is elkezdték. Külsejük változik, de a személyi igazolványukban szereplő nevük és nemük azzal nincs összhangban. Közülük két emberrel beszélgettünk, nevüket kérésükre megváltoztattuk.

Tímeát fiúnak anyakönyvezték születésekor, most húszas évei elején jár, jelenleg egyetemista. Balázst lánynak anyakönyvezték születésekor, 30-as, magánvállalkozóként dolgozik. Fiatalok, intelligensek, és hatalmas áldozatokat vállalnak azért, hogy nevüket és nemüket megváltoztassák.

Tímea már egészen kiskorában, három éves kora körül kifejezte szüleinek, hogy kislánynak érzi magát, nem értette, miért a fiúvécébe kell járnia. Azt is néhány évesen érezte, hogy balett-táncos és édesanya szeretne lenni. Gyerekként sok bántást kapott emiatt. A gimnázium alatt tudta meg, hogy van lehetőség jogi és orvosi tranzícióra.

– Körülbelül egy éve van az, hogy teljes időben nőként élek. Olyan, mintha egy éve élnék igazán. Nagyon sok mindent nem tudtam megélni, számos dolgot nem szerethettem nyilvánosan, mert elítéltek miatta

– magyarázza.

10 hónapja adta be név- és nemváltoztatási kérelmét a kormányhivatalhoz, de az eljárást néhány nappal előtte függesztették fel. Elmondása szerint ez most egy borzalmas helyzet.

– Az összes hivatalos papíromon a régi nevem szerepel. Ezért külön kommunikációt igényel például a tanárokkal, hogy ezen a néven szerepelek, de kérem, Tímeának szólítsanak

– meséli.

Az számára beteljesülés lesz, ha hivatalosan is elismerik a nemét, és ahogy mondja, nem kell mindig magyarázkodnia és mások elbírálására bíznia, hogy elfogadják-e kérését, illetve nem kell idegeneket beavatnia ilyen személyes ügybe.

Tavaly azért adta be kérelmét, mert készen állt a változásra, de egyelőre nincs arról hivatalos tájékoztatás, hogy mikorra várható az eljárás folytatása.

– Szeretném így élni az életemet, és nem hagyják, hogy megtegyem ezt a lépést. Pedig az életem már minden szinten előrehaladt, mert elkezdtem a hormonkezelést, szervezném a műtétet, alakul a külsőm. A felfüggesztés mindennek az útjában áll. Még a nemi átalakító műtéthez is elvárás, hogy már hivatalosan is női nevem és nemem legyen

– jegyzi meg.

Egyelőre nem tudja, hogy tud majd munkát keresni az egyetem után úgy, hogy a személyi igazolványában szereplő neve nem külsejének, identitásának megfelelő. Diplomáját sem akarja átvenni, ha tanulmányai végéig nem zárul le a folyamat.

– Úgy, hogy még a diplomaosztón is szólni kelljen, hogyan szólítsanak. Ráadásul minden egyetemen más, hogy a diplomában átírják-e a nevet, erre nincsen hivatalos eljárás – teszi hozzá.

Számos olyan helyzet éri minden nap, amikor ez a különbség problémát okoz. Orvoshoz sem szeret menni, mert kellemetlen, hogy idegenek előtt más néven hívják be.

– Amikor például a metrón elkérik a bérletemet és fel kell mutatnom, ott mindig tíz kilót lefogyok a stressztől, hogy mennyit kell magyarázkodnom. Általában csak a hátulját mutatom fel, amin nem a nevem szerepel – magyarázza.

Olyan eset is volt az egyetemen, amikor vizsgára ment, és csak a hivatalos neve és a Neptun-kódja volt a vizsgakérelmén. Kapott néhány kérdést, hogy biztosan ő írta-e a vizsgára jogosító dolgozatot, ellenőrizték a személyijét, de végül hagyták vizsgázni.

Azért is várja, hogy a kérelmét elbírálják, hogy ne a tranzícióról (azaz a nemváltásról) szóljon az élete.

– Én nőként akarok élni, dolgozni szeretnék, párkapcsolatban élni. Nem azt várom, hogy teljesen felfordul az életem, hanem csak élni akarok – mondja.

Jelenleg nincsen párkapcsolata. Elmondása szerint mindig is a férfiakhoz vonzódott, meleg kapcsolatban viszont soha nem tudta magát elképzelni, nem akart ő lenni a másik fiú.

A transz lányoknak külsejük megváltoztatásához kétféle gyógyszert kell szedniük, egy tesztoszteron blokkolót és egy ösztrogén készítményt, ezek viszont károsíthatják a májat és a vesét. A nemi hormont mindenképp életük végéig kell szedniük.

Tímea szerint egyénenként változik, hogy ki milyen műtétet vállal. Sokan mellimplantátumot tetetnek be, mert nagyon változó, hogy a hormonokkal mekkora mellméretet lehet elérni. Mások az arccsontjukat is megműttetik, mert az erős csontozatot sminkkel sem lehet eltüntetni. Tímea az ádámcsutkát szeretné eltávolíttatni, emellett a nemi megerősítő műtétet (azaz a nemi szervek átalakítását) vállalja.

Fotó: Pixabay

Balázs szintén már kisgyerekként érezte, hogy nem a hagyományos kislányos szerep érdekli. Az iskolában nem tudott beilleszkedni, ahogy mondja, ő volt a kakukktojás. Az osztály lánytársaságából kilógott, nem érdekelték a fiúk, viszolygott a nőies ruháktól. Arra már fiatal felnőttként jött rá, hogy neki a nők tetszenek. Volt egy leszbikus fázis az életében, de a leszbikus közösségben is azt érezte, hogy kilóg a sorból. Nagyon zavarta, ha nőnek tekintik, gyűlölte, ha „lehölgyemezik”. Azt azonban csak két éve tudta megfogalmazni, hogy ez a neme miatt van.

Balázs idén január végén elkezdte a hormonterápiát, onnantól számítva 4–6 hónap múlva már férfinak fog kinézni. A transz férfiaknál rövidebb ez az idő, mint a nőknél. Nagyon kínosnak érzi, hogy ennek ellenére hivatalosan női neve van, személyi igazolványában is.

Kérelmét ő is a felfüggesztés után nyújtotta már be.

– Úgy szerettem volna, hogy a hormonterápiát elkezdem, és körülbelül egyszerre ér véget a két folyamat, nem lesz eltérés a külsőm és a nevem között

– magyarázza.

Jelenleg vállalkozóként dolgozik, de szeretne pályát váltani, tanulni, amiben szintén akadályt jelent, hogy személyi igazolványában nem a kinézetének megfelelő név szerepel. Akár egy postai küldemény átvételénél is gondot okoz az, hogy nem hiszik el első pillanatra, hogy az ő nevére érkezett a küldemény.

Azt sem tudja általában, hogy egy társaságban hogyan mutatkozzon be. Megmondja a nevét, de nem tűnik eléggé férfinak, az átmeneti fázisban van, ezért inkább kerüli az ilyen helyzeteket. Elmondása szerint óriási kihívás albérletet találni transzneműként. Konditerembe nem jár, pedig szeretne, de kerüli, hogy mások előtt át kelljen öltöznie. Strandon évek óta nem volt, korábban ott is mindig takargatta magát.

– Nem értettem, hogy mi ez a test körülöttem

– magyarázza.

Az is mindig kérdés, hogy nyilvános helyen melyik vécébe menjen, a férfiba vagy a nőibe, de mindkettőben furcsán néznek rá. A ruhavásárlás is mindig frusztráló neki, főleg, ha külön emeleten vannak a női és férfi próbafülkék.

Jelenleg egy tesztoszteron-gélt használ minden nap, már lát változást. A tesztoszteront már élete végéig be kell vinnie szervezetébe, különben valamilyen szinten visszafordul a folyamat. Ehhez a receptfelírás 5 ezer forint alkalmanként, a három havi adag 35 ezer forint. Csak magánorvoshoz tud menni, mivel közellátásban transz férfiaknak, női iratokkal férfi hormont nem írnak fel.

– Szabály szerint nem létezünk, csak magánúton evickélünk – mondja, hozzátéve, hogy ugyan legális, de inkább megtűrt a dolog.

Elmondása szerint a nemi átalakító műtét a transz nőknél könnyebb, mert egyszerűbb valamit eltávolítani, mint hozzáadni. Vannak, akik a kasztrálást, vagyis mindkét here eltávolítását választják, és vannak, akik a kasztrálás után vaginát is kialakíttatnak maguknak vaginoplasztikával. Ebben az esetben a herék eltávolítását követően csiklót is kialakítanak, és a herezacskó és a pénisz bőréből elkészítik a szeméremajkakat és a hüvely belsejét. Az eljárás fájdalmakkal jár.

A transz férfiaknál kétféle műtét van. A tesztoszterontól a csikló is nő, szerencsés esetben annyira, hogy abból egy kisebb pénisz kialakítható legyen, a nagy ajkakból csinálnak heréket.

– Csodát nem lehet elérni. Amikor elkezded a hormonterápiát, nem tudod, hogy mi lesz belőled, csak azt tudod, hogy férfi leszel. Elég nagy lutri

– jegyzi meg.

Ez a kisműtét.

Van egy nagyobb műtét, amikor a karból, vagy a combból, vagy oldalt vágnak ki egy részt, amit „összehajtanak”, és az lesz a pénisz. Abba lehet rakni egy implantátumot, ami pumpálható, így alkalmas a merevedésre. Nagyon drága az eljárás, több millió forintba kerül, óriási fájdalmakkal jár, a komplikációk esélye pedig nagyon nagy. Korrekcióra is gyakran szükség van, és több műtétből áll az eljárás.

Balázs nem biztos abban, hogy vállalja az operációt, mert véleménye szerint jelenleg egyik eredmény sem elég természetes. Az viszi előre, hogy még mindig sokkal rosszabbnak tűnik az a gondolat, hogy nőként éljen tovább, mint a tranzíció, akármilyen is lesz az eredmény.

Elmondása szerint nagyon nehéz transz emberként ismerkedni. Balázs jelenleg párkapcsolatban él, szeretne barátnőjével összeházasodni, de ezt is csak akkor teheti meg, ha már jóváhagyták a név- és nemváltoztatást.

Tímea és Balázs is azon kérelmezők között van, akiknek az ügyét, körülbelül 30 emberét, a Transvanilla Transznemű Egyesület továbbította a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára az eljárás felfüggesztése miatt. Külön-külön beszélgettünk velük, mégis mindketten szó szerint azzal indokolták a bírósági procedúrát, hogy ha már csinálnak valamit, akkor azt csinálják rendesen.