Steinmetz Ádám: Ha a Szovjetunió megbukott, a NER is meg fog

Az olimpiai bajnok képviselő úgy látja, az Orbán-kormány számos jó dolgot is véghez vitt, de már számolnak a bukással. Interjú.

2021. augusztus 5., 15:00

Szerző:

Válogatott vízilabdázóként olimpiai aranyat nyert, azonban a sikerek mellett többször megtapasztalta a mélységeket is. Visszavonulását követően politikai karrierbe kezdett a Jobbik parlamenti frakciójában, amellyel rövid idő alatt még nagyobb népszerűségre tett szert. Steinmetz Ádám országgyűlési képviselővel a tokiói olimpiáról, Jakab Péter megosztó attitűdjéről, a Jobbik 2022 utáni arculatáról és a somogyi választókerület legnagyobb problémáiról beszélgettünk a Képviselői Irodaházban. Azt is elárulta a 168-nak, mit gondol Hosszú Katinka olimpiai teljesítményéről.

Hogyan értékeli a magyar férfi vízilabda-válogatott jelenlegi teljesítményét?

Reménnyel teli a várakozásom a válogatottunk olimpiai szereplését illetően. A csapat felével korábban egy klubban játszottam, a másik fele ellen pedig éveken át küzdöttem. A jelenlegi szövetségi kapitány, Märcz Tamás az egyik példaképem volt. Fiatalon ő tanított meg olyan technikai dolgokra, amelyek segítségével később a világ egyik legjobb középcsatárává válhattam. Mint magyar ember, drukkolok az összes magyar sportoló sikerének az olimpián, de az említett okok miatt a magyar férfi vízilabda-válogatottnak különösen. A negyeddöntőben a horvátok ellen aratott magabiztos győzelem erőt ad a folytatáshoz. Nagyon jó csapat a miénk, a játékukat látva úgy gondolom, esélyesek az olimpia megnyerésére.

Rendhagyó az idei olimpia, nincs közönség, a járványügyi intézkedések alapjaiban változtatták meg az egész rendezvényt. Egy ilyen olimpia élsportolóként mennyire befolyásolta volna az ön részvételét?

Számos körülmény nehezíti az európai sportolókat, például az időeltolódás, vagy a mienktől különböző kultúra és szokásrendszer. A járványügyi intézkedések, például a maszkhasználat és az üres lelátók sem teremtenek ideális körülményeket, viszont egyaránt sújtanak minket és az ellenfeleinket. Az olimpiára csak profi játékosok juthatnak ki, akiknek ezekkel a nehézségekkel is meg kell küzdeniük. Sajnálattal és együttérzéssel nézem, amikor a mérkőzések után levegőért kapkodó sportolók maszkban nyilatkoznak. Ettől függetlenül örülök, hogy bár egy év csúszással, de megrendezték az olimpiát.

Sokan vitáznak arról, mi várható el egy olyan olimpikontól, aki korábban kiemelkedő eredményeket szállított. Mit szól a Hosszú Katinkát ért támadásokhoz?

Autentikus személy vagyok a kérdés megválaszolásához annyiban, hogy Aténban aranyérmes csapat tagja voltam, míg Londonban nyolc évvel később ötödikek lettünk. Minket különösebb kritika nem ért, hiszen zsinórban háromszor nyert a magyar férfi vízilabda-válogatott, magas volt a léc, de mi helyeztük oda. A csapat már bőven a harminc éves kort betöltött játékosokból állt, a csúcson már túl voltunk. Katinka szereplésében most sokan csalódtak. Egy háromszoros olimpia bajnoktól az ötödik, vagy hetedik hely valóban várakozáson aluli, mindenki győzelmet várt, ahogy megszokhattuk korábban. Azonban ez nem ilyen egyszerű. Pusztán kijutni egy olimpiára óriási dolog, ott döntőbe jutni szintén. Tőle és a szövetségi kapitánytól kell megkérdezni, hogy mitől lehetett most gyengébb az ideje. Az kritizálja, aki hasonló eredményeket ért el élete során. Nagyon bízom benne, hogy hamarosan újra a világ legjobbja lesz, és hathatós választ tud adni azoknak, akik most kritizálják. A Vasassal éveken át edzettünk utána a Császár–Komjádi uszodában, és a saját szememmel láttam, micsoda munkát végez. Minden edzésen emberfeletti teljesítményt nyújtott, Katinka nagyszerű sportember.



Fotó: Merész Márton / 168.hu

Azt gondolnánk, a politikai karrierben előnyökkel jár az élsportolói múlt. Tapasztalja, hogy a választók esetleg jobban tisztelik politikai pályáján az olimpiai bajnoki címe miatt?

Olimpiai bajnokként van egy széleskörű társadalmi ismertségem és elismertségem. Vízilabdázóként elért eredményeimet általában respektálják az emberek. Viszont az is ide tartozik, hogy országgyűlési képviselőként kulturáltan és szakmai alapon kritizálom a Fidesz-kormányt. Ez is szükséges ahhoz, hogy az én politikai és világnézetemmel nem azonosuló honfitársaim körében is megbecsüljenek, illetve a Parlamentben a kormánypárti politikusokkal is kulturált viszonyom legyen. Arra törekszem, hogy ez a jövőben így maradjon.

Korábban Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke kérte fel önt a politikai szerepvállalásra. Miért mondott igent?

Régóta követem a politikát, és látom az országban zajló káros folyamatokat. A szakmámban eljutottam a csúcsra, valamit letettem az asztalra, amit értékelnek az emberek. Ezért felelősségem van abban, hogyha nem haladunk jó irányba, felemeljem a hangomat. Vona Gábor konkrét megkeresését megelőzően a Jobbik értelmiségi holdudvarában sportügyekben már kikérték a véleményemet. Sosem rejtettem véka alá, hogy Novák Előd osztálytársa voltam, aki hosszú éveken keresztül terelt a közéleti szerepvállalás felé. De amíg a magyar címeres sapkában játszottam válogatott sportolóként, addig elhárítottam a felkérést. A politika egy megosztó dolog, nem lehet mindenkinek megfelelni. Nem lett volna szerencsés válogatott játékosként közéleti szerepet vállalni. A visszavonulásom után ez az akadály azonban elhárult. Igyekszem legjobb tudásom szerint, kellő alázattal végezni ezt a szolgálatot. Különösebb politikai előélet nélkül igen kiváló eredményt sikerült elérnem három évvel ezelőtt a Somogy megyei Marcali központú választókerületben.

Vona Gáborral tartja még a kapcsolatot?

Sosem volt különösebben szoros a kapcsolatunk. Amióta nem ő a Jobbik elnöke, előfordult egy-két SMS-váltás, viszont ő kiszakadt ebből a közösségből.

Jakab Pétert, a Jobbik jelenlegi elnökét és miniszterelnök-jelöltjét sok kritika éri hevesnek tűnő parlamenti felszólalásai miatt. Hogyan értékeli az attitűdjét?

Ez egy reakció a Fidesz-kormány 2010 óta folytatott akciójára. Sok esetben az emberek problémáit, frusztrációit hozza az Országgyűlés elé. Az előválasztáson hamarosan kiderül, a választóknak szimpatikus-e ez a hozzáállás, vagy sem. A választókerületemben sokan követik figyelemmel a munkásságát, jó esélye van Somogyban a legnépszerűbb miniszterelnök-jelöltté válni.



Fotó: Merész Márton / 168.hu

Ön is határozott, tiszteletet parancsoló modorban szólal fel az Országgyűlésben, sőt a tavaszi ülésszakban ön szólalt fel a legtöbbször napirend után. Ez a jellegű beszédstílus a Jobbik frakciójának sajátossága?

Nálunk a többség negyvenes éveiben járó, jó kondícióban lévő férfi, így van egy fajta erőt sugárzó kinézete a frakciónak, ami a kommunikációban is megmutatkozik. Egy politikusnál a hitelesség a legfontosabb, ezért is törekszünk arra, hogy elmélyüljünk az Országgyűlés elé hozott témákban. Ha ez jól sikerül, akkor papír sem kell az ember kezébe, hogy el tudja mondani az adott témával kapcsolatos saját, illetve a magyar embereket aggasztó gondolatokat. Ettől függetlenül esetenként én és Jakab Péter is a kezünkben tartunk egy papírt mankó gyanánt, az más kérdés, hogy ő szinte sosem néz bele.

2022-ben a kormányváltás esetén hogyan lehet majd érvényesíteni a jobboldali szakmapolitikai meggyőződéseket a baloldallal koalícióban?

A baloldal és a jobboldal nem egymás ellenségei, hanem egymás tükörképei. Ketten egy egész, külön csak rész. Nem feltétlenül az ideológiák mentén kell az ország kormányzását elképzelni, sokkal inkább az emberközpontúságra kell törekedni. Kell lennie egy víziónak, de elsősorban az embereket érdeklő húsba vágó kérdésekre kell megfelelő válaszokat adni. A Közös Alap című programban már a hat, kormányváltást akaró párt által közösen elfogadott javaslatokat tudtunk megfogalmazni. Ez az alapja egy sikeres kormányzásnak. Az én felfogásom szerint a kormányváltás csak az eszköze annak, hogy egy jobb színvonalú szolgálat tudjon megvalósulni 2022-től. Ez természetesen sok kompromisszum árán születhet csak meg. A kulcs az, hogy le kell fektetni a közös programot, és annak végrehajtásához meg kell találni a hozzáértő, hiteles embereket. Bízom benne, hogy a jelenlegi rendszer megbuktatását követően nem egy másik rendszer, hanem egy normális Magyarország fog felépülni. Én ezért dolgozom.

Ezt hogy érti?

Magyarországnak nem kell hagyományos értelemben vett rendszer. Nem kell az Orbán-rendszert kidobni, és hozni egy másikat helyette. Ehelyett a XXI. századi kulturált, demokratikus parlamenti működéssel fel kell virágoztatni az országot. Ebben hiszek, ebben vagyok elkötelezett, és a magam szerény lehetőségeihez mérten ehhez kívánok hozzájárulni. Az én területem a somogyi választókerület, valamint a sport.

Jobboldali politikusként miben látja az Orbán-kormány által képviselt jobboldal legnagyobb hibáját?

Ne felejtsük el, hogy számos jó dolgot is csinálnak. Erre nem szoktak kitérni az ellenzéki képviselők, de például a sport kiemelt támogatást kap már tíz éve. A határon túli honfitársaink életkörülményeinek javítására, és az egyházak támogatására is rengeteg pénz jut. Egyes családpolitikai intézkedéseik szintén előremutatóak. Sajnos mindemellett kiépült egy abszolút kézivezérelt hatalomgyakorlás, amelynek az eszközeivel van a probléma. Amikor a káros folyamatokat említettem, akkor például a társadalmi civil szféra teljes átpolitizálására is gondoltam. Sportági szakszövetségek, sportklubok élén fideszes kormánytagok, országgyűlési képviselők állnak. Ugyanígy megfigyelhető ez a tendencia a különböző szakmai és érdekképviseleti szervezeteknél. Olyan terekbe nyomult be a politika, ahol szerintem nem lenne helye. A közmédia és a különböző sajtóorgánumok bekebelezése is ide tartozik. Rengeteg ott dolgozó újságíró nem újságot ír, hanem csupán a Rogán minisztériumban megfogalmazott gondolatokat közvetítik. Rettenetesen kiábrándító ez az uszító, butító kommunikáció, mint ami a plakátokon, kormányzati hirdetéseken látható, és a nemzeti konzultáció soraiból is kitűnik. Ráadásul a döntéshozó szűk csoportba nem jutnak el a kritikus hangok. Azonban ez a rendszer hibája. Ahogy a Szovjetunió megbukott, a NER is meg fog, csak idő kérdése.



Fotó: Merész Márton / 168.hu

Mit gondol Karácsony Gergely népszavazási kérdéseiről?

Ezek társadalmilag sokkal lényegesebb kérdések. Egy demokráciában nemcsak négyévente kellene kikérni a véleményünket, hanem például népszavazások alkalmával is. Azonban nem ilyen ostoba kérdésekkel, amelyekkel a Fidesz operál. Lényeges és sok embert foglalkoztató kérdéseket kell feltenni. Bízom benne, hogy egy következő népszavazás alkalmával az Orbán Viktor miniszterelnök úr által ismertetett kérdések mellett más kérdések is megjelenhetnek, már csak költségkímélés szempontjából is jó lenne ezeket egy alkalommal feltenni. Persze ehhez az is kell, hogy a Nemzeti Választási Bizottság ne söpörje le főpolgármester úr kérdéseit az asztalról.

A Jobbik megszavazta a gyermekvédelmi törvény módosításait, de megígérték, hogy a kormányváltás után kiveszik belőle a nagy felháborodást keltett részeket. Mi erre a biztosíték?

A politikai akarat. Ebben az esetben egy törvény előterjesztését követően egy hónapon belül hatályba léphet a módosítás. Eredetileg a Jobbik szorgalmazta, kezdeményezte a pedofiltörvényt, ezért támogattuk a gyermekeket megrontó pedofilok szigorúbb büntetését. Az más kérdés, hogy közben ez egy salátatörvénnyé változott, és a Fidesz beépített a javaslatba olyan dolgokat, amelyeknek egyébként semmi köze a pedofíliához.

Ez egy csapdahelyzet volt?

Abszolút. A Fidesz sűrűn csinál ilyeneket. Ha ezt a törvényt nem szavaztuk volna meg, akkor azt mondanák, mi is a melegek pártján állunk. Holott erről szó sincs. Szerintem a Fidesz-kormány túlfeszíti a húrt. Mindig kipécéznek egy társadalmi csoportot, akik ellen lehet hergelni az embereket.

Már így is sok kritika éri a Jobbikot azzal kapcsolatban, hogy egyre baloldalibb véleményeket fogalmaznak meg. Ezt ön hogy látja?

Ennek hátterében az áll, hogy Jakab Péter nagyon sűrűn használja a »melós« kifejezést a felszólalásaiban. Ha valaki felemeli a szavát a munkásemberekért, az csak baoldali lehet? Tisztességes munkáért tisztességes bért kapni nem baloldaliság vagy jobboldaliság, hanem egy értékalapú társadalom kérdése, aminek kiépítésében érdekeltek vagyunk. Vannak persze, akik abban érdekeltek, hogy Magyarországon tudás, kitartó munka és alázat híján is lehessen egyről a kettőre jutni pusztán szolgalelkűséggel és a Fidesz kiszolgálása által. Én azonban nem szeretném, ha a gyermekeim ilyen világban nőnének fel, ezért mihamarabb vissza kell térni a normalitáshoz.

Ön Somogy megye 3. számú, Marcali központú választókerületében indul az előválasztáson, ahol valószínűleg más problémákkal szembesülhetnek a lakók, mint mondjuk egy budapesti választókerületben. Melyek ezek?

Ez a gyönyörű választókerület kétarcú: tartozik hozzá egy csodálatos, negyven kilométeres balatoni partszakasz, amely tulajdonképpen a választókerület kirakataként is funkcionál. Itt fejlesztésekkel, nagyszerű strandokkal találkozhatunk, kulturált módon tölthetjük el a szabadidőnket. Azonban öt–tíz kilométerre dél felé haladva már a magyar, illetve a somogyi rögvalósággal szembesül az ember. Kilátástalan helyzetben lévő honfitársakkal, az érdemi munkahelyek hiányával, borzasztó állapotban lévő utakkal, leromlott házakkal.



Fotó: Merész Márton / 168.hu

Általános szegénység jellemzi ezt a területet?

Igen. A somogyi átlagbérek messze elmaradnak az országos átlagtól, miközben a térség adottságai jók, hiszen egy nyugat-magyarországi, Balaton közelében fekvő térségről beszélünk. Mégis, sokkal kevesebbet kap Somogyország, mint amennyi járna.

Ez miért lehet?

Nagyon egyszerű: a somogyi fideszes képviselőknek, köztük Móring József Attilának országos szinten nincs meg az a lobbi-ereje, mint például Kósa Lajosnak, Tállai Andrásnak vagy korábban Seszták Miklósnak. A somogyi fideszes országgyűlési képviselők vagy nem akarnak, vagy nem tudnak a térségnek kiharcolni olyan fejlesztéseket, amelyek által nőhetne az életszínvonal. Ez az elmúlt tíz év tapasztalata. Ezért bicskanyitogató, amikor az ellenfelem azt állítja, hogy amíg a Fidesz–KDNP kormányoz, addig a somogyi falvak továbbra is fejlődni fognak. Ez erősen megkérdőjelezendő. A térség hosszú ideje legsúlyosabb problémája az egészségügy, pontosabban a Marcali Kórház helyzete. Számos ígéret elhangzott már ezzel kapcsolatban, amelyek közül mind a mai napig semmi sem valósult meg.

És meg fog valósulni?

Hiszek benne. Amíg a Fidesz van hatalmon, addig sejthető okokból nem kívánja fejleszteni a Marcali Kórházat, és ezáltal körülbelül hatvanezer ember egészségügyi ellátását nehezíti meg. Ha lesz szerepem az ország irányításában, prioritásként fogom kezelni a Marcali Kórház ügyét. Hiszek benne, hogy az új kormánynál nekem nagyobb lobbi-erőm lesz, mint a jelenlegi képviselőnek a jelenlegi kormánynál. Ezért is örülök neki, hogy nemrég Jakab Péter és Karácsony Gergely is járt a térségben, hogy személyesen megismerjék az itt élők problémáit.

Egy problémát nem említett: az Orbán-közeli oligarchák felvásárolják a Balaton-parti területeket. Karácsony Gergely ajánlásában azt mondta, ön képes ez ellen harcolni. Ezt pontosan hogyan kell elképzelni?

Nekem nincsenek különösebb eszközeim ennek meggátolására, csupán a nyilvánosság erejével felhívom a figyelmet olyan piszokságokra, miként lesz a köztulajdon egyesek magántulajdona. Emellett nem lehet szó nélkül elmenni. Sajnos jönnek sorban az ügyek, amik most valószínűleg azért kerültek napirendre, mert a kormányon lévők tartanak attól, hogy jövő tavasszal már nem lesznek olyan pozícióban, amelyből a közösségi tulajdont a haverok kezébe tudják átjátszani. Ez egy visszaigazolás az általunk végzett munkára, hiszen komolyan számolnak a bukással.

(Kiemelt kép: Steinmetz Ádám olimpiai bajnok, magyar vízilabdázó, politikus, országgyűlési képviselő 2021. július 29-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)